0
Lifestyle Mama blog

Kedy ísť na tehotenské fotenie? Naša skúsenosť s tehotenským fotením v ateliéri

27. marca 2021
Tehotenské fotenie, kedy sa ísť fotiť?

Ahojte,

dnes som si pre vás na blog pripravila článok na tému tehotenského fotenia. Časť fotiek som vám už ukázala v našom gender reveal alebo teda odhalení pohlavia nášho bábätka, ktoré nájdete na blogu pod názvom Čo to bude chlapček alebo dievčatko? #BabySuja2021.

Tehotenské fotenie, čo si obliecť?

Zároveň som vám v tomto článku prisľúbila aj ďalšie tehotenské fotky z nášho fotenia s bruškom. 🤰🏻😊 Napadlo mi, že sa s vami teda podelím okrem fotiek aj o pár tipov k tehotenskému foteniu.

Tehotenské fotenie s manželom

Ešte vám v skratke spíšem niečo o našom tehotenskom fotení, ktoré prebehlo v polke februrára v Bratislave. Sme síce z Oravy ale v Bratislave máme rodinu, takže tam chodievame často. Keďže nás opäť fotili Memo, ktorý tam majú ateliér spojili sme návštevu rodiny s fotením.

Kvôli korone som dlho váhala, či tehotenské fotenie stihneme a ak áno, za akých podmienok. No všetko prebehlo hladko a bezpečne. Okrem toho som po vyše roku konečne videla moju rodinu v BA aspoň na pár hodín.

Fotenie trvalo necelé 2 hodiny a stihli sme vystriedať zopár outfitov. Síce som sa líčila v aute po ceste (čo bol celkom zážitok) ale myslím, že vizáž vyzerala OK. 😄

Matta poznáme z nášho zásnubného, svadobného, honeymoon fotenia na Sicílii a fotenia s Leuškom. Čo sa týka príjemnej nálady, nebol tam teda žiadny problém a už aj manžel vie, čo môže od fotenia čakať. (Pri prvom fotení bol strašne nervózny 😄 .)

Rozhodla som sa, že skĺbime tehotenské foto aj s gender reveal, aj keď naša rodina už pohlavie vedela. No chcela som aj takéto fotky na pamiatku a tie ste mohli vidieť vo vyššie spomínanom článku. 😊

Tehotenské fotenie #BabySuja2021

Čo si obliecť na tehotenské fotenie?

Klasika, myslím, že toto ako prvé napadne každej tehotnej žienke, ktorá sa chce ísť fotiť. 😄 Aj ja som ako prvé rozmýšľala nad tým, čo si obliecť. Pôvodne som si chcela na tehotenské fotenie špeciálne objednať oblečenie. No nakoniec som si celkom obstojne vystačila s oblečením, ktoré som už mala v skrini. Stačilo trošku pohrabať a venovať približne hodinku skúšaniu oblečenia.

Myslím, že za iných podmienok by som vyskúšala také tie, krásne, nadýchané šaty, prípadne nejaký čipkovaný outfit. No keďže som nevedela, kedy sa vôbec pôjdeme fotiť a či sa nám to podarí, nechcela som zbytočne veľa investovať.

Určite odporúčam sa farebne zladiť s partnerom. Choďte skôr do jednofarebných vecí bez vzorov. Ak sa vám páčia párové tričká, teraz je vhodný čas ich využiť ako sme to urobili my (na fotkách v predošlom článku). 😊

Tehotenské fotenie v ateliéri

Ja som sa nakoniec rozhodla pre obtiahnuté šaty aby krásne vyniklo bruško. Tie boli zároveň ružové, takže pekne ladili aj “tematicky”, keďže budeme mať dievčatko ale nebol to zámer.

Doniesla som si aj niekoľko doplnkov do vlasov. Stačí pár zaujímavejších sponiek, čeleniek či gumičiek a o zmenu máte postarané. Ja som použila najmä mašle a sponky, podobné nájdete aj v mojom e-shope.

Ak chcete aj fotky s nahým bruškom vyberte si pekné spodné prádlo, či už čipkované, obyčajné nude/čierne/biele. Hlavne aby ste boli spokojné s líniami. Ja som zvažovala hladké čierne alebo béžové, pre ktoré som sa nakoniec rozhodla.

A na záver k odhalenejším fotkám odporúčam niečo ako kimono alebo pekný saténový župan. Hlavne ak si nie ste isté ako veľmi “nahé” chcete byť pred objektívom. Kimono/župan, tiež prekryjú, aj možno pre vás, pár nedokonalostí. Moje outfity celkom pekne zakryli moje pribratejšie paže a stehná. 😊

Čo si obliecť na tehotenské fotenie?

Kedy ísť na tehotenské fotenie?

Ďalšia dôležitá otázka, v ktorom týždni (alebo mesiaci) ísť na tehotenské fotenie?

Jednoznačná odpoveď neexistuje ale určite vtedy, keď už budete mať bruško. Ja som chcela ísť cca v 6.-7. mesiaci. Bála som sa, že 8. mesiac už bude pre mňa na hrane, čo sa týka veľkosti bruška ale hlavne energie.

Nakoniec to možno ani tak celkom nie je. Momentálne som vo 8. mesiaci a asi by som fotenie ešte zvládla ale napriek tomu by to už asi na výjazd do BA nebolo. Preto u mňa osobne stále vyhráva ten 7. mesiac, v ktorom som sa fotila. Bruško už vtedy má väčšina žien pekne zaguľtené a taktiež má zvyčajne ešte dosť energie.

Kedy ísť na tehotenské fotenie?

Kto má fotografa bližšie od domu to určite zvládne aj vo 8. mesiaci (či dokonca začiatkom 9. mesiaca) ak tam nie sú nejaké zdravotné komplikácie či nebodaj predpoklad predčasného pôrodu.

Ja osobne by som ale fotenie odkladala na 8. mesiac iba ak by som mala pocit, že mám dovtedy malé bruško, veľa energie, ktorá pretrvá aj do ďalšieho mesiaca a/alebo mám fotografa po ruke.

Tehotenské fotenie s partnerom

Avšak v konečnom dôsledku je to na vás. Musím uznať, že ja sa teraz cítim asi trošku energickejšie ako v 7. mesiaci tehotenstva. No takáto vec sa ťažko odhaduje, tiež by som nečakala, že toto poviem a je to tak. 😊

Tehotenské fotenie s bruškom

Tehotenské fotky v prírode, ateliéri alebo rovno u vás doma?

U mňa vyhrával počas tohto tehotenstva jednoznačne ateliér a to hneď z nieľkoľkých dôvodov:

  • ako prvé bol február a ja vôbec nie som zimný typ
  • chcela som fotky, kde krásne vynikne bruško a taktiež fotky v spodnom prádle, nechcela som byť pod vrstvami oblečenia
  • letné fotky vonku by boli niečo celkom iné ako zháňanie správneho miesta v zime a po dlhej ceste do BA
  • mali sme málo času a nebol priestor sa prispôsobovať počasiu
  • Memo má krásny ateliér, v ktorom sme do tehotenského fotenia ešte neboli 😉
Tehotenské fotenie v zime v ateliéri

Porozmýšľajte si nad tým, čo ste schopný zvládnuť/obetovať naprílad za vysnívané fotenie v prírode. Aké hlásia počasie v čase fotenia? Chcete fotky, podobne ako ja s holým bruškom? Budete mať dosť energie na to aby ste zažli na svoje vysnívané miesto v prírode? Môžete si dovoliť zmeniť na poslednú chvíľku plány?

Tehotestvo #BabySuja2021 - tehotenské fotenie

Fotky doma môžu byť tiež zaujímavou variantou ak máte pekný interiér a možno si chcete zväčniť aj ten. Prípadne ste už možno pripravili aj izbičku pre bábätko a chcete si odfotiť aj tú? Všetko toto môže mať vplyv na výber miesta. Mne osobne sa páčia všetky 3 varianty ale za tých správnych okolností. 

Ako si vybrať toho správneho fotografa na tehotenské fotenie?

Ako si vybrať toho správneho fotografa na tehotenské fotenie?

Síce túto časť píšem až na záver, no samozrejme patrí k tým najdôležitejším rozhodnutiam, čo sa týka fotenia. Určite by to mal byť niekto, koho práca sa vám páči a ideálne je, keď tehotenské fotenia robiava.

Tým pádom vám bude vedieť povedať aké pózy s tehotenským bruškom vyzerajú pekne a navigovať vás celým fotením. Možno bude mať dokonca v ateliéri nejaké rekvizity, ktoré počas fotenia môžete využiť. Preto si pozrite ako prvé portfólio.

  • Medzi osobné rekvizity, ktoré si môžete doniesť vy patrí napríklad detské oblečenie, ponožtičky, topánočky alebo ultrazvku bábätka, prípadne transparent s menom, lightbox s dátumom narodenia a podobne

Aj vzdialenosť a cena budú hrať svoju rolu, hlavne ak chcete fotiť vonku, môžete byť viac ovplyvnení miestom odkiaľ je samotný fotograf. Ak nájdete krásne portfólio fotiek za dobrú cenu, máte vyhraté. Ja osobne by som ale radšej investovala viac do pekných fotiek ako menej do priemernejšej kvality.

Tehotenské fotenie - odhalené bruško

Plánujete si zväčniť vaše bruško na tehotenskom fotení? Chcete sa fotiť v ateliéri alebo exteriéri?

LuciasBlog - podpis

    Zanechať odpoveď

    sixteen + twelve =