0
Lifestyle Rôzne Tipy & Triky

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

15. novembra 2018
Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Ahojte drahúšikovia,

včera náš Leuško dovŕšil krásnych 7 mesiacov. A tak som sa mu rozhodla venovať ďalší príspevok na blogu. Náš rozkošný kocúrik k nám obom dokonalo zapadá. Už ako dieťa som milovala mačičky, psíkov a zajačky (aj iné zvieratká, len s nimi sa nedalo až tak aktívne hrať). Jednu dobu som dokonca chcela čivavu alebo jorkšíra. Dolu v článku nájdete aj moje tipy, čo treba ako výbavu pre mačičku a ako uchrániť domácnosť pred mačiatkom. 🙂

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Keď som spoznala Roba, mali doma nádhernú perzskú mačičku (strieborná činčila), ktorá sa volala Poky. A tak som sa opäť vrátila k mačkám. Poky bohužiaľ zomrela, no do ich rodiny pribudol Teuško. Miešaný kocúrik z ulice, ktorého sme si všetci hneď obľúbili.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Preto sme s Robom uvažovali, že by sme chceli mať doma aj my niečo také malé, milé, mäkké a príjemné. Ako som vám už písala v prvom článku o našom prírastku (klik tu), Leuško mi padol do oka, hneď ako som ho zbadal. V momente ako som ho uvidela, vedela som, že patrí k nám. A je to presne tak.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Po 7 mesiacoch môžem spokojne potvrdiť, že je úžasný a všetci ho zbožňujú.

Aký je náš Leuško?

Leuško je:

  • hravý,
  • túlivý,
  • prekvapivo umňavkaný a každé ráno nás doslova vymňaukáva z izby
  • najradšej sa drží pri nás a má veľmi rád spoločnosť
  • odpovedá nám, keď sa s ním rozprávame
  • niekedy je nezbedný
  • je to silák (keď bojuje)
  • vždy nás krásne víta, keď prídeme domov,
  • zbožňuje vodu

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Som si istá, že je ešte kopec vecí na ktoré som zabudla. 🙂 Za tých 7 mesiacov má už niekoľko prezývok. Ja ho najradšej volám Lelo, Lelinko, Lelo-Belo, Belinko Myš, Ušiak a naposledy mi napadlo Jéčivka (pre tých, ktorý pozerali HIMYM). Robo mu zas vždy vymyslí nejakú novú prezývku a stále ich strieda. Keď ma hneval bol niekedy aj Leonard, aj keď sa volá Leo Blue. V pôvodnej domácnosti ho totižto volali Blue, lebo mal modré očká. Z tých už síce vyrástol ale práve do tých malých modrých mačačích očiek som sa zamilovala.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Napriek tomu, že je Leo zvieratko je veľmi citlivý a ľahko na ňom rozpoznať emócie. Aspoň pre nás, keďže sme s ním stále. Viem presne, kedy sa hnevá, kedy sa chce túliť, kedy sa nudí. Keby mohol, bol by na nás nalepený furt. Zvykol si u nás veľmi rýchlo a teraz máme svoje obľúbené rituály.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Napríklad, každé ráno nás doslova vymňauká z postele. Keď počuje budík vie, že je čas spustiť mňaukanie lebo je najvyššia pravdepodobnosť, že vstaneme. Hneď potom sa s ním musíme túliť aspoň 10 minút. Túliaci rituál sa opakuje niekoľkokrát do dňa. Túlime sa hneď, keď prídeme z práce a túlime sa pred spaním. Prípadne ak sme boli dlho preč, pridá sa extra túlenie. Večer, keď ešte pracujeme alebo pozeráme seriál, sa vždy zdržuje pri nás v miestnosti.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Má veľmi rád vodu. Vždy keď ide jeden z nás do vane, Leo musí byť v kúpeľni. Naposledy mi odjedal z olivovej peny do kúpeľa. Doslova mi ju kradol a potom si oblizoval labku. Dokonca s nami na začiatku umýval aj riady. Sadol si ku mne a pozoroval, ma pri práci. No myslím, že keď už by prišlo na lámanie chleba a do vody by mal vliezť, to by si asi rýchlo rozmyslel. Napriek tomu sa rád zdržiava tam, kde je voda. Pred vysávačom sa kľudne skryje v umyvadle v kúpeľni.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Je skvelé pozorovať jeho vývoj. Na začiatku bol celkom ako bábätko. V jednom momente sa hral, druhom momente už ležal odkvecnutý na zemi. Keď sa zobudil, mňaukal, že je hladný. Keď chcel byť bližšie pri nás, no nevedel, ešte skákať, vyskočil a vyškriabal sa nám po nohaviciach hore, aby bol pri nás čo najbližšie. Aj prvé pády a to ako prekonával prekážky, boli veľmi zaujímavé.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Chutné bolo, že keď som ho položila na práčku, nevedel z nej vôbec zoskočiť. Musel na nej zostať až kým som ho nezložila. Takýchto mílnikov bolo kopec a je veľmi zaujímavé to pozorovať. Keďže je v jednom roku dospelí, musí to všetko stihnúť behom pár mesiacov.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

5 dôvodov, prečo mať doma mačičku či iné domácie zvieratko:

  • vždy máte spoločnosť
  • zvieratko vás nekonečne ľúbi
  • máte vlastného parťáka a vlastné rituály
  • učíte sa pri ňom zodpovednosti (ak máte dieťa, učíte aj to, väčšej zodpovednosti a tolerancii voči iným živím tvorom)
  • nekonečné množstvo rozkošných zážitkov (my sa stále navzájom s Robom voláme – “poď sa pozrieť na Lea, aký je chutný”)

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Ja osobne preferujem mačičky najmä preto, že ich nemusíte venčiť a vydžia dlhšie samé doma. V podstate ak majú čistý mačací záchod, dostatok vody a jedla, prežili by aj niekoľko dní. Čiže ak máte mačičku, je trošku samostatnejšia ako psík.

Na druhú stranu, náš Leuško zbožňuje spoločnosť a preto je toto tiež dosť relatívne. No na rozdiel od psíka, by to nejako zvládol, keby musel. Keďže som introvert, vyhovuje mi podobný štýl ako majú mačky. Aspoň ten náš, je mi veľmi podobný a aj ostatné mačičky s ktorými som sa doteraz stretla.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Samozrejme, každá mačka či psík má inú povahu. Náš Leo si vás najskôr dobre preverí a až potom si s vami vytvorí vzťah. Keď bol mačiatko, bol odvážny a nevadilo mu, keď ho hladkali cudzí ľudia. Teraz, keď už je starší, najskôr si vás ovonia a zoznámi sa s vami. Ak ste u nás dostatočne dlho, vybudujete si dôveru a bude sa s vami kamarátiť.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Aké produkty sa nám pri Leovi osvedčili? Moje odporúčania pre mačičky:

V podstate má Leo už kompletnú výbavu. Má prenosnú tašku z Ikey aj s vankúšikom. To sme kúpili čisto sponátanne ale sme spokojní. Tam trávi pomerne veľa času a to najmä v noci. Kúpili sme mu zatvorený záchod, na ktorý si veľmi rýchlo zvykol. Nemá problém ani z odlišnými typmi podstielky. Najskôr sme mali klasický zverelit a teraz testujeme silicu.

Mali sme problém z jednou podstielkou z Kauflandu. Tá sa veľmi trúsila a potom záchod smrdel, takže tú vám vôbec neodporúčam. Naštastie sme ju už minuli a kupovať znovu ju už neplánujeme. K záchodu nezabudnite lopatku na čistenie, odporúčam túto aj s držiakom. Misky sme doobejdnali neskôr. Najskôr sme použili staršie nepoužívané misky čo boli doma. Škrabadlo sme tiež nekupovali hneď, ale až neskôr, keď sme si vybrali z obrovského množstva dostupných možností.

No musím uznať, že nám ho veľmi neškrabe, skôr v ňom oddychuje alebo sa hrá. Takže uvažujem dokúpiť ešte iné, nejaké menšie škrabadlo. Čítala som, že mačičky môžu byť vyberavé, či už je to jedlo, podstielka, umiestnenie záchodu alebo škrabadlo. Náš nemal z ničím iným problém, teda trošku z jedlom ale to je podľa mňa normálne a potom s týmto škrabadlom. Možno sa mu iný typ zapáči viac. Mňa zaujali škrabadlá, ktoré sú v iných polohách, napr. na zemi alebo sa pripevnia na stenu.

Čo potrebujete pre mačku, ako úplny základ?

Ako som odporúčala v tomto článku, kde je pár tipov na kúpu a prevoz mačiatka, tieto veci sú základ:

Hračku so zvončekom, tá sa nám osvedčila a kúpili sme ju hneď medzi prvými vecami do výbavy. Ďalej boli veľmi praktické hračky ako myš, potom myš na spružinke a loptička z guličkami. No napriek množstvu hračiek, má Leo najradšej veci ako slamky či sáčky.

Jeden otovorený záchod pre mačky sme už mali, takže to bola výhoda. No na pár dní sa dá použiť aj krabica od topánok. Potom je potrebná podstielka a prípadne igelitka pod kartónovú krabicu.

Dečka patrila tiež medzi prvé veci čo som mu kúpila. Momentálne ju má uloženú pri škrabadle. Zvonček na krk je, aspoň pre nás, veľmi dôležitý. Ľahšie sa vám pátra po stratenej mačke. Keď nechce zamňaukať, zvykne aspoň zazvoniť pri určitom pohybe. Síce sme mu kúpili obojok a vodítko, zvonček má pripevnený na obyčajnej stužke. Najskôr sme použili zvončeky a stužky z veľkonočných zajacov Lindt. Zvončeky to vydržal, no stužky sme už vymenili.

Je ideálne ak máte čím skôr aj prepravku, napr. aby ste si v nej mačiatko rovno odniesli domov, no my sme to zvládli aj bez nej. Chce to vtedy ale jedného spolujadzca a jedného šoféra, deku a prípadne aspoň kartónovú krabicu, kým prejdete do auta.

No, na návštevy zverolekára je dobré prísť s mačiatkom v prepravke, pretože môžete čakať v čakárni naprílad aj s psíkom. Mačička by sa mohla vyľakať a zbytočne by vás poškrabala.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Je mnoho skvelých vychytávok pre zvieratká. No nie všetky sme nakoniec kúpili. Čo nás zaujalo je napr. fontkáka a automatická hračka. Ani jedno sme nakoniec nekúpili. Leo sa hrá oveľa menej ako kedysi, čiže automatická hračka je aktuálna približne tak do 1 roka. Fontánku nám tiež netreba lebo Leo pije vodu od všadiaľ. Zaujímavý je aj dávkovač na granulky. V našom prípade Lea stráži niekto z rodiny, takže ani dávkovač nie je nevyhnutný. Podľa môjho názoru sa ale oplatí kúpiť väščie balenie žrádla. Či už sú to granulky alebo kapsičky, je fajn mať zásobu. To platí aj pre podstielku.

Tipy na ochranu domácnosti pred mačiatkom:

Káble poodkladajte, čo sa nedá odložiť prikyte dekou alebo uterákom aby ich mačiatko nemohlo hrýzť, keď bude staršie už ho to nebude až tak zaujímať. Jedná sa najmä o tenšie káble. Tie vedia ľahko rozhryznúť.

Závesy a záclony vyvýšte. Mačiatka reagujú veľmi pudovo a prudko. Ak by sa záves pohol čo i len o milimeter hneď by útočili. Je to pre nich hra. Šnúrky od žalúzii prilepte aby ich nemohlo mačiatko vytiahnuť z držiaka a prehrýzť. Nenechávajte neprikryté jedlo na stole. Ak máte varnú dosku, ktorá s zapína dotykom, prejkryte ju napríklad dienkom.

A hlavne pozorujte svojho nového člena rodiny a zisťujte čo ako rád robí a prečo to robí. Ak budete dobre poznať správanie vášho mačiatka, budete vedieť ľahko predvídať, či ho niečo bude provokovať alebo nie. Nášho zaujímajú veci čo šuštia, vysia, trčia a hojdajú sa.

Leo má 7 mesiacov! 5 dôvodov, prečo mať domáce zvieratko

Pripravte sa na to, že sa bude učiť skákať a tak sa bude musieť o niečo zachytiť, u nás tým najviac utrpeli stoličky v kuchyni ktoré boli z umelej kože. Ako také ich neškrabe, ale keď sa učil vyskočiť na ne, prirodzene ich poškrabal a niekoľkokrát škaredo spadol, čo je ale normálne. Inak ak sa zraní a zľakne, dajte mu pristor sa zoorientovať. U nás mal Leuško také dva mini úrazy, a keď bol v šoku nechcel sa nechať ani len chytiť. Okrem toho, keď vrtí chvostíkom, niečo sa mu nepáči.

Verím, že sa vám moje tipy páčili a niečo použijete pri svojom novom členovi rodiny. Ak máte akékoľvek ďalšie tipy, napr. o tom ako vám mačička neškrabe gauč, budem rada ak sa o ne podelíte dolu v komentároch. Tento tip by sa nám zaručene hodil. Zatiaľ som počula pár zaujímavých riešení, no neviem, mnohé som ešte neskúšala. Zatiaľ ma nič 100% nezaujalo.

Ďakujeme za krásne fotky a príjemné chvíle MEMO photo agency. Fotenie sme si zas raz užili a tešíme sa na naše svadobné.

Podpis Lucia

    Zanechať odpoveď

    five − 3 =