0
Lifestyle Tipy & Triky

Náš nový člen rodiny Leo Blue + pár tipov na kúpu a prevoz mačiatka

14. mája 2018
Leo Blue - naše mačiatko

Ahojte drahúšikovia,

máme pre vás novinku. Privítajte nového člena rodiny, nášho malého kocúrika. Volá sa Leo Blue. Narodil sa 14. 3. 2018 a u nás je zatiaľ len pár dní. Je to druh britskej mačky farby colorpoint (to znamená, že je biely a má tmavé ušká, časť tváre, labky a chvostík).

Leo Blue - spiace mačiatko

Ak blog a môj Instagram či Facebook sledujete dlhšie viete, že mačky mám veľmi rada a Tea, kocúra snúbencovej maminy už určite tiež poznáte. Už dlhšie sme uvažovali o našej vlastnej mačičke no teraz sa to nejak celé rýchlo zbehlo.

Keď sme pozerali inzeráty Leo bol hneď prvý a ja som povedala, že on je ten pravý. Pozreli sme ešte pár ďalších inzerátov no žiadna ďalšia mačička nás tak neoslovila. A tak sme si po neho šli hneď ako sa dalo.

Leo Blue

Prečo sme zvolili také meno?

Meno sme mu vyberali jeden deň pred tým ako sme si ho išli vyzdvihnúť. Keďže sme pred tým nevedeli či budeme mať kocúrika alebo mačičku, prípadne či náhodou už nejaké meno mať nebude, vyberali sme až potom keď sme už boli dohodnutí, že si ho zoberieme.

Rodinná

Mňa osobne na ňom zaujali jeho modro-sivé očká a tak mi napadlo, že by sa možno mohol volať aj Blue. Okrem toho sme vymysleli ešte niekoľko super mien, no škoda bola, že väčšina sa dala len ťažko zdrobniť či skrátiť. A tak sme rozmýšľali ďalej. Napadlo mi, že by sa mohol volať Leo. Leo sa mi veľmi páči, začína na L tak ako aj moje meno, dá sa zdrobňovať a ladí k menu Teo. Tak sme usúdili, že teda bude Leo.

Leo Blue

No keď sme si ho prišli vyzdvihnúť rodina, ktorá ho dovtedy mala spomenula, že ich dcéra ho pomenovala Blue a celý čas ho tak volali. Vravím si, predsa je mu to meno akési osudné a tak sme to spojili. 🙂 Okrem toho mačky s papiermi majú zvyčajne aj 4 mená, ktoré sú niekedy veľmi veľmi zaujímavé aj keď viem, že mnoho majiteľov ich nakoniec nevolá ani jedným oficiálnym.

Tipy na prevoz a kúpu mačiatka

Rozhodla som sa pridať k tomuto postu aj niečo praktické. Ak by ste náhodou uvažovali o novom prírastku aj vy možno sa vám zíde zopár rád a tipov.

Leo Blue

Kde si vybrať mačiatko?

My sme vyberali na nášho Lea na bazos.sk. Leov ocko má papiere, ktoré nám majiteľ ukázal. Dokonca nám dal niekoľko tipov, povedal nám čím ho doteraz kŕmili atď. Máme veľmi dobrú skúsenosť. Takže určite odporúčame.

Rodinná s novým členom

Zoberte si deku a krabicu alebo prepravku

Toto je základ. Zoberte si so sebou určite prepravku, ak ste nejakú stihli kúpiť ešte pred tým ako si novú mačičku vyzdvihujete. Ak zatiaľ prepravku nemáte zoberte si aspoň krabicu od topánok, tá vám poslúži pri presune z bytu do auta. Inak by sa mohlo stať, že mačička sa zľakne a začne vás strašne škrabať možno až tak, že by ste ju pustili.

Leo Blue - láska na prvý pohľad

Prepravku určite odporúčam ak idete po mačku, ktorá je staršia prípadne dospelá. Tam už nemusíte mať dosť sili udržať ju v rukách alebo v krabice. Dokonca aj tá by mohla byť príliš malá. Deka sa vám tiež zíde a to hlavne ak zatiaľ nemáte prepravku. Mačiatko potom v aute jednoducho vyberiete s krabice a dáte si ho na deku, keby vás príšli škrabalo zabalíte ho do nej tak aby vám neušlo alebo neublížilo. Keď sa ukľudní môžete mu dať trošku voľnosti.

Prvé momenty s Leom

Hračku so zvončekom

Hračka do auta je skôr taká bonusová vec, nášmu sa najviac páčia veci so zvončekom. Mohla by poslúžiť na chvíľkové odpútanie pozornosti v prípade, že sa začne mačiatko príliš driapať alebo hrýzť počas jazdy. Samozrejme doma už bude nevyhnutnosťou. Je ideálna keď napríklad vôjde pod posteľ alebo za skriňu. Stačí zazvoniť a mačiatko sa bude hneď náhliť za hračkou. My máme momentálne dve hračky na paličke so zvončkom. Jednu som Leovi zapichla do veľkého kvetináča a tak sa niekedy môže hrať aj sám. Druhú používam buď keď sa s ním chcem hrať alebo keď potrebujem niekde nalákať. A funguje to vynikajúco.

Leova obľúbená hračka

Jedlo a záchod

Tieto veci si určite pripravte predom aby ste mačiatku hneď keď prídete mohli ukázať kde má ísť na záchod a kde má misky s jedlom a vodou. Ak si prinesiete domov mačiatko, kúpte mu jedlo, ktoré je určené mačkám do 1 roka. Ideálne je mať šáčky aj granulky.

Mačky sú veľmi čistotné zvieratá a na záchod chodia samostatne avšak ak ho nevedia nájsť môže sa stať, že potrebu vykonajú len tak v rohu. Bežne si dokonca vedia nájsť v priestore aj ten záchod no je lepšie ak im ho ukážete, tak máte lepšiu istotu. Ak neviete ako má vyzerať mačací záchod, respektíve ste zatiaľ žiadny nemali čas kúpiť použite buď krabicu od topánok alebo lavór. Zároveň to musí byť tak vysoké aby tam mačiatko vedelo vôjsť. Do tejto misky/krabice potom nasypte vyššiu vrstu podstielky pre mačky. Ďalšiu vec čo budete čoskoro potrebovať je lopatka, ktorou mačací záchod vyčistíte. Špeciálne mačacie lopatky majú dierky vďaka ktorej “preosejete” čistú podstielku od tej špinavej.

Leo Blue, kocúrik

Misky

Tak ako som spomenula vyššie, pre vášho nového miláčika potrebujete určite aspoň 3 misky (na vodu, granule, sáčkové jedlo).

Miesto na spanie

Kde bude vaše nové mačiatko spávať? Mačky sú aktívne veľmi skoro ráno (okolo 4-5 h). Je dobré preto uvážiť, kde bude nový člen rodiny tráviť noci. Pripravte mu miesto, časom mu možete dokúpiť aj peliešok ale ak ste to ešte nestihli použite nejakú látku, uterák alebo deku, tak aby vedelo, že na tomto mieste by malo spať.

Rodinná s Leuškom

Zvonček na krk

Veľmi odporúčam zvonček na krk. My sme na nášho malého zatiaľ zavesili len obyčajný zvonček z Lindt veľkonočného zajaca a funguje to parádne. Zvykol si na neho za menej ako 1 deň a takto máme aspoň približný odhad kde sa pohybuje, prípadne či sa už zobudil atď. Okrem toho sa mu veľmi hodí a vyzerá s ním rozkošne.

Tak to boli na zatiaľ všetky moje tipy. Plánujeme mu dokúpiť ešte kopec vecí. Určite musíme začať škrabadlom a doplníme ešte nejakú automatickú hračku. Ak máte akékoľvek mačacie tipy vy, napíšte mi ich dolu do komentárov, možno sa spolu priučíme niečomu novému.

Čo hovoríte na náš nový prírastok?

Podpis Lucia

    Zanechať odpoveď

    two × 1 =