0
Cestovanie Írsko

Ireland part V. – Down In Kerry – Gap of Dunloe, Muckross, Killarney, Rossbeigh Beach + VIDEO

6. marca 2017
Krásna pláž Rossbeigh

Ahojte drahúšikovia,

v ďalšom pokračovaní o Írsku sa som nou pozriete do county Kerry. Je tam nádherne. Práve tu som strávila rok svojho života a po dlhšej dobe som sa sem vrátila navštíviť moju hosťovskú rodinu. A poviem vám mala som pocit akoby som nikdy neodišla.

Killarney, národný park, Írsko

Killarney, národný park, Írsko

Muckross tradičné farmy, Kerry, Írsko

Myslím si, že je veľmi vzácne keď nájdete ľudí s, ktorými si skutočne dokonale sadnete a moja hosťovská rodina je jedným z príkladov. Keď som prišla, po týždni v Dubline a výletoch do Malahide, Howth a Giant´s Causeway, potrebovala som si oddýchnuť. Celé dni sme boli v pohybe aby sme toho čo najviac stihli.

Mucross tradičné farmy

Plánovala som si aj prežiť taký ten “obyčajný život”, ktorý som tam kedysi žila. Pomedzi bežné dni sme nakoniec stihli aj celkom dosť výletov. Jedným z nich bola prechádzka v Gap of Dunloe, kde som už síce bola ale toto bol zase celkom iný zážitok. Okrem toho Elaine, moja hosťovská mama, mi porozprávala zaujmavé príbehy a zas som o niečo viac spoznala Írsko, Írov ale aj moju hosťovskú rodinu. Elaine ma toho veľa naučila a ja som jej za všetko nesmierne vďačná. Jednou z vecí čo bola 100% na mojom zozname je pláž Rossbeigh. Neviem prečo ale je to jedno z mojich najobľúbenejších miest v Kerry. A to som tam zas až toľko veľa krát nebola ale stále ma to tam láka takže ak niekedy pôjdete do Kerry a vyjde vám nebodaj slnečné počasie určite tam zamierte.

Národný park Killarney, Muckross House a tradičné írske záhrady

Ďalšie miesto na mojom zozname kam som sa chcela vrátiť bol Národný park Killarney. Tam je stále čo robiť. Je tam dom Muckross, hrad Ross, môžete ísť na výlet člnom po ostrovčekoch alebo zájsť až do Gap of Dunloe. Prechádzať by ste sa tam mohli celé hodiny. Sú tam srnky a môžete sa previesť na koči ťahanom koňmi. Ďalšie z miest, ktoré by ste v Kerry určite nemali vynechať.

Gap of Dunloe

Krásna príroda v Gap of Dunloe v Kerry - Írsko

Do Gap sme sa išli na chvíľku prejsť a nakoniec sme tam strávili 3 hodiny. Elaine sa tam chodí prechádzať pravidelne a niet divu prečo. Je tam krásna príroda a nádherný výhľad. No počasie je ešte o niečo nevyspytateľnejšie ako kdekoľvek inde v Írsku. V deň keď sme tam boli bolo celkom príjemne, ale na striedačku bolo zamračené a mrholilo a zas prestalo a zas začalo mrholiť. Nakoniec, sme sa tesne vyhli dažďu a jedna z Colleen nás upozornila, aby sme sa dolu k autu ponáhľali lebo nás zleje a mala pravdu. Hneď ako sme nastúpili do auta začal poriadny dážď.

Prechádzka v Gap of Dunloe v Kerry - ovečky, kaviereň, príroda

Colleen v Gap of Dunloe býva a má tam aj kaviareň. Zastavili sme sa tam pretože ju Elaine pozná a ja som bola dosť prekvapená ako kaviareň vyzerala. V skutočnosti je to kombinácia ich domu a kaviarne a preto hneď keď sme tam vstúpili som až nevedela ako sa mám správať. Som v kaviarni alebo u niekoho na návšteve? Nakoniec som tam ochutnala scones s maslom dali sme si niečo na pitie a pokračovali v prechádzke. Inak ak sa čudujete čo sú scones je to také malé pečivko, jedáva sa zvyčajne z maslom a džemom. Je to celkom tradičné jedlo v Írsku aj Británii.

Gap of Dunloe v Kerry -Írsko - ovečky

Zaujmavé je, že som tam rok žila a scones som spoznala až tento rok. Alebo som ich vtedy len odignorovala, keďže som nevedela čo to slovo znamená? Neviem ale boli vynikajúce. Elaine mi o Gap prezradila, že je to chránené územie. Žijú tu najmä ľudia, ktorých rodiny tu bývali už roky rokúce a tí majú za úlohu aby Gap vyzerala tak ako doteraz. Obyvatelia vlastnia obrovské kusy pôdy a kopce na ktorých chovajú ovečky. Počas našej prechádzky ma najviac zaujala zrúcanina domu kde mi Elaine ukázala dieru, cez ktorú utekali malé deti z domu pred Angličanmi počas obdobie keď bolo Írsko pod nadvládou Británie. Elaine spomenula, že jej babička jej hovorievala príbehy, ako ich takto rodičia “pašovali” von z domu keď prichádzali Angličania a deti sa utekali skryť do močiarom.

Prechádzka v Gap of Dunloe v Kerry - pôvodný dom v ruinách

Muckross dom, záhrady a tradičné farmy – Národný park v Killarney

Muckross tradičné farmy, Kerry, Írsko

Ďeň po tom ako sme sa boli prejsť v Gap sme sa išli pozrieť na to ako kedysi vyzerali farmy v Írsku. Patrí to všetko pod Muckross House, Gardens and Traditional Farms. Toto všetko a ešte viac sa nachádza v národnom parku v Killarney. Super bolo, že keď sme vstúpili do domčekov v časti tradičných fariem vždy tam bola nejaká pani a vedela nám opísať na čo sa niektoré predmety používali. V jednom z domov sme ochutnali chlieb tak ako sa robieval kedysi v Írsku spolu s tradičným maslom.

Muckross tradičné farmy, Kerry, Írsko

Niektoré domy boli zariadené stroho a vyobrazovali chudobnejšie pomery zatiaľ čo iné už boli väčšie a mali o niečo “luxusnejší” nábytok. Okrem toho tam boli aj zvieratká, ktoré sa bežne chovali na farmách. Zadarmo sme sa previezli na koči ťahanom koňmi a zamierili sme do časti kde si deti môžu zvieratká aj pohladkať.

Muckross tradičné farmy, Kerry, Írsko

Muckross tradičné farmy, Kerry, Írsko

Muckross tradičné farmy - škola,, Kerry, Írsko

Potom sme ešte preskúmali časť parku a nakukli sme do Muckross House, ktorý už bol v tom čase zatvorený. Tento rok ho rekonštruovali takže som vám ho nemohla celý ani odfotiť ale za to kvety v záhradách nádherne kvitli. A v tento deň sme mali úplne ideálne počasie lebo nám zasvietilo aj slniečko. Deň predtým v Gap dosť fúkalo a bolo aj o niečo chladnejšie. Elaine tiež vravela, že to tak zvyčajne býva a ak keď v Killarney svieti slniečko v Gap môže liať.

Killarney Park - výhľad na Mucross House

Národný park Killarney, Muckross House a tradičné írske farmy

Pláž Rossbeigh

Pláž Rossbeigh, Kerry, Írsko

Rossbeigh sme nakoniec navštívili až 3 krát. Raz sme to mali po ceste a tak sme sa tam zastavili, ale nebolo bohvieaké počasie. Tak sme sa len pozreli na zopár ľudí, ktorým to vôbec neprekážalo a kúpali sa v mori. Jeden sa pokúšal aj surfovať.

Pláž Rossbeigh, Kerry, Írsko

Ďalší deň hlásili skvelé počasie a tak sme tam strávili poobedie. A na ďalší deň sme tam boli opäť. Mali sme síce naplánované ísť člnom z Killarney do Gap of Dunloe aby sme si pozreli druhú stranu Gap ale plán nejako stroskotal. Preto sme strávili aj najhorúcejší letný deň v Írsku (celých 27 stupňov C) na pláži. V Írsku všetci vytiahli šortky ale ja som si žiadne nezbalila pretože som vedela čo ma čaká a pre ten jeden deň sa mi to neoplatilo.

Pláž Rossbeigh, Kerry, Írsko - najhorúcejší deň v Írsku

Pláž Rossbeigh, Kerry, Írsko - najhorúcejší deň v Írsku

Pláž Rossbeigh, Kerry, Írsko

Elaine bola chutná lebo sa bála, že mi bude strááášne prestrašne horúco a ja som sa len smiala, že 27 je celkom pohoda, my mávame aj horúcejšie. 🙂 Pláž bola plná ľudí a v rádiu nehovorili o ničom inom len o tom, že je najhorúcejší deň a poslucháči im písali, že čo robia a kde si užívajú tento slnečný a teplý deň. Bola to riadna sranda. 🙂 Aj keď ja si pamätám, že keď som v Írsku bývala v septembri a potom ešte v máji bolo niekoľko dní riadne teplo a slnečno. Keď je v Írsku krásne je celá krajina ešte čarovnejšia pretože všetko je nádherne zelené a k tomu zaliate slnkom.

Pláž Rossbeigh, Kerry, Írsko

Cestou na pláž Rosbeigh, Kerry, Írsko

Inak zabudla som, že vám chcem spomenúť turistov. Keď sme boli v Gap ale aj v Muckross bolo tam množstvo turistov. Leto je v Írsku turistická sezóna a chodia tam najmä Američania, Austrálčania, Briti ale aj ďalší Európania. Slovákov turistov je tam málo aspoň čo som zažila ja. Aj v hosteloch kde som bola, som na izbe mala najmä Američanky, Austrálčanky a Britky a  bola som prekvapená lebo tento rok som v Írsku ani žiadnych Slovákov nepočula na ulici. Pred 7 rokmi na výlete v Dubline sme na ulici počuli obrovské množstvo Slovákov, Čechov a Poliakov. Možno to bolo aj tým, že vtedy to nebolo počas letnej sezóny. V Gap to môže byť niekedy dosť preplnené. Predstavte si naraz chodcov, cyklistov, autá, vozy ťahané koňmi a to všetko na veľmi veľmi úzskej kľukatej cestičke. Ale tá príroda naokolo za to určite stojí. 🙂

Cestou na pláž Rosbeigh, Kerry, Írsko

Mám pre vás aj ďalšie video (prvé video z Írska nájdete tu). Verím, že sa vám bude páčiť. Dosť dlho som prokrastinovala, a potom som ho ešte o to dlhšie editovala (niekoľko dní a už ani neviem koľko hodín to mohlo byť) :D, tak aby som bola spokojná (podľa možností). Viem, že je stále čo vylepšovať. Určite potrebujem mikrofón, aby mi vietor neskákal do reči ale myslím, že na druhé video sa to dá. 🙂 ENJOY

Boli ste už niekedy v Írsku?

Sending love and kisses x x x

Yours Lucia

S É R I A článkov o ÍRSKU:
Ireland part I. – Dublin – Trinity College, Temple Bar and More

Ireland part II. – Howth, Newgrange and Tara

Ireland part III. – Beyonce Concert & Malahide + VIDEO

Ireland part IV. – Giant´s Causeway, Carrick-a-Rede Rope Bridge, Dark Hedges & Dunluce Castle

    Zanechať odpoveď

    two × one =