0
Cestovanie Írsko

Ireland part II. – Howth, Newgrange and Tara

11. augusta 2016
Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Ireland´s Eye

Ahojte drahúšikovia,

je tu ďalší príspevok o Írsku. Po tom čo sme s Maťou prebehli prvú polku Dublinu, rozhodli sme sa ísť na druhý deň na celodenný výlet, ktorý mal tri zastávky a to prímorskú dedinku Howth neďaleko od Dublinu, hrobku Newgrange a (Hill of) Tara, ktorá bola pre Írsko významná spirituálne aj politicky a zmieňuje sa o nej mnoho starých írskych legiend.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Ireland´s Eye

Ireland´s Eye

Howth

Naša prvá zastávka bola rybárska dedinka Howth. Pôvodne sme si s Maťou mysleli, že nás autobus privezie na nejaký útes z ktorého budeme mať výhľad na Dublin. Nakoniec sme sa ocitli v centre dedinky a mali sme výhľad na ostrov Ireland´s Eye a tulene.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Seals - Irsko - Tulene

Tulene v Howth. Tulene častokrát nasledujú rybárske lode pretože tie vyhadzuhú zvyšky rýb do vody a tulene si potom majú na čom pochutnávať.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Ireland´s Eye

Do Howth sa dá pomerne ľahko dostať aj v prípade, že nepôjdete spolu so žiadnym organizovaným výletom. Je to len kúsok od Dublinu a ak sa sami vyberiete budete mať aj ten spomínaný výhľad na Dublin, na ktorý sme my s Maťou nemali čas. Mati sa tam tak páčilo, že sa tam chcela ešte vrátiť ale náš program bol tak plný, že sme sa tam už nedostali. V Howth býva aj jeden z členov svetoznámej kapely U2.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko

Cez víkendy je Howth častokrát plné pretože si tam chodia oddýchnuť aj Dublinčania takže ak máte príležitosť choďte skôr cez týždeň kedy si budete môcť užiť kľudnú tradičnú írsku dedinu. A v prípade, že chcete ochutnať niečo z írskej morskej kuchyne Howth je to pravé miesto.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Ireland´s Eye

Newgrange

Ďalšou zastávkov bol Newgrange a musím vám povedať, že som bola veľmi prekvapená a to v dobrom slova zmysle. Newgrange bol postavený v dobe kamennej približne pred 5000 rokmi čo ho robí starším ako napríklad pyramídy v Gize a Stonehenge.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko

Výhľad na Newgrange v štýle #followmeto

Čo mňa osobne veľmi zaujalo je fakt, že ľudia sa v tom čase dožívali približne tak 30 – 40 rokov a tým pádom keď si predstavíte koľko generácii muselo Newgrange stavať a popritom sa museli venovať aj vlastnej obžive a tak ďalej. Účel Newgrange nie je celkom známy ale predpokladá sa, že to bolo niečo ako staroveký chrám a Newgrange mal veľkú spiritálnu, astrologickú a pohrebnú hodnotu v životoch ľudí z doby kamennej.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Newgrange tomb

Aj takéto obrovské kamene boli použité na stavbu Newgrange. Niektoré boli potom ešte špeciálne zdobené.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Newgrange tomb

Obydlie z doby kamennej. Predtým ako idete do samotnej hrobky Newgrange prejdete cez múzeinú časť, kde vám priblížia dobu kamennú a dozviete sa viac aj o ostatných stavbách ako Dowth, Knowth a satelitných hrobkách.

Ďalšie dve väčšie hrobky v blízkosti Newgrange (architektonicky najzaujímavejšia hrobka) sú Knowth (najväčšia hrobka) a Dowth. Okrem toho v okolí nájdete aj malé tzv. satelitné hrobky, ktorých je okolo 35. Mnoho z nich sa zachovalo najmä vďaka írom a ich strachu z rôznych nadprirodzených vecí a javov. O íroch sa hovorí, že veria vo víli, škriatkov a podobne. Moja hosťovská mamina mi to tak trochu aj potvrdila jednou historkou o vílach, ktorú jej hovorila jej babička :). Vďaka tomuto strachu sa vlastníci pozemkov báli akokoľvek zasahovať do hrobiek a radšej ich len ohradili a chodili okolo nich. Väčšina pôdy v Írsku je vlastnená privátne. Tak to bolo aj s Newgrange, ktorý bol objavený pomerne nedávno, pretože mnoho rokov bol zarastený a vyzeral ako kopec, ktorý tam je prirodzene.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - satellite tomb

Satelitná hrobka, ktorú vidíte keď stojíte pri Newgrange. Hrobka je “nedotknutá” ale okolo nej sa pasú ovečky, keďže leží na súkromnom pozemku.

Takže teraz už viete kopec informácii o Newgrange ale ešte len teraz prichádza tá najzaujímavejšia. Musím povedať, že z Newgrange si pamätám najviac infošiek, možno to bolo aj tou zanietenou pani spievodkyňou, ktorá nám to celé rozprávala akoby to hovorila prvýkrát. Tak ako nám to ona opisovala, tak by mali vyzerať všetky hodiny dejepisu. Jej entuziazmus a uchvátenie celou touto stavbou prešli aj na mňa.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Newgrange tomb

Newgrange

Počas zimného slnovratu slnečné lúče prejdú cez špeciálnu strešnú dieru v tvare štvorca a osveľujú celý priechod v hrobke až kým sa nedostanú do vnútornej komory. Slnečné lúče osvetľujú komoru iba 17 minút. Keby neboli v hrobke nainštalované jemné svetlá bola by celá ponorená v tme okrem tohto jedného dňa kedy je osvetlená niekoľko minút. V rámci prehliadky vám tento fenomenálny úkaz nasimulujú a ak ho chcete vidieť v skutočnosti je možné sa zapojiť do lotérie a približne 20 šťastlivcov (iba toľko ľudí sa do vnútornej komory vôjde) má šancu sa prísť pozrieť na úkaz počas zimného slnovratu.

Simulácia bola úžasná a keď si človek predstaví, že presne vedeli čo robia už toľko rokov dozadu je to veľmi inšpirujúce. Newgrange je najnavštevovanejší archeologický monument v Írsku pretože ho ročne navštívi okolo 200 000 ľudí. Vstupné je okolo 6 euro aj keď vám to nemôžem povedať s istotou pretože my sme ho mali v cene výletu.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Boyne Valley

Maľovaná mapka zaujmavých miest v Boyne Valley. Newgrange a Hill of Tara ležia v Boyne Valley. Boyne Valley je v Írsku významnou súčasťou histórie.

Ku Newgrange sa dostanete malým autobusom. Pokiaľ si dobre pamätám Newgrange už nie je v privátnom vlastníctve ale je vo vlastníctve štátu no napriek tomu v okolí bývajú ľudia, ktorí tam vlastnia domy a pozemky. Írska vláda postavila informačné a turistické centrum, ktorým musíte prejsť pred tým ako sa dostanete ku hrobke. A ešte posledná zaujmavosť vnútro hrobky je v originálnom stave (až na viktoriánske grafity, ktoré tam zanechali ľudia po tom čo sa našiel vstup do hrobky) ale zovňajšok bol zrekonštruovaný.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Newgrange tomb

Takýto tvar má Hill of Tara z vrchu. Je tam niekoľko priekop ktoré slúžili na ochranu

Tara

Posledná zastávka bola Tara. Tara bola miesto, ktoré som chcela navšítviť najmä ja (a to najmä kvôli prepojeniu z knihou Odviate vetrom o ktorom sa dočítate nižšie). Nachádza sa v co. Meath a je tým najvyšším vrškom aký v tejto oblasti majú. Ja som vedela čo môžem čakať pretože som si Taru googlila už nejaký rok dozadu no Maťa bola veľmi prekvapená tou “výškou” pretože na naše pomery je to úplne miniatúrny kopček. Tara bola kedysi starobýlím miestom írskych kráľov a hovorí sa, že približne 142 kráľov odtiaľto vládlo. Írsky králi to boli inaugurovaný pri korunovačnom kameni – Kameni Osudu (The Stone of Destiny).

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Newgrange tomb

Kameň osudu (The Stone of Destiny), ktorý určí ďalšieho kráľa. Kráľovnou Tari teda nie som. Skúsila som no kameň nezakričal.

Legenda hovorí, že kameň zakričí ak sa ho dotkne skutočný kráľ/kráľovná Tari. Našťastie sme mali krásne počasie a veľmi pekný výhľad na celú co. Meath a skutočne tam nebol vyšší kopček a bola to úplna rovina. Írsko ako také nemá veľa vrchov a hôr ale v Kerry, kde som rok bývala tie kopce vyzerali predsa len inak. To už boli kopce oproti nízučkej Tare. Snažila som sa vám ten krásny výhlad na krajinu okolo nás odfotiť ale foťák to nevedel zachytiť v plnej kráse :).

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko

Keltský kríž na Tare a výhľad na co. Meath.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko

The Hill of Slane na ktorom sv. Patrick založil oheň a tak pobúril druidov.

Tara je často spomínaná v rôznych legendách a írskej mytológii. Bola významným politickým a posvetným miestom. Smerom na Taru nájdete aj sošku Svätého Patricka, ktorý je patrónom Írska a rozšíril na ostrove katolícku vieru. Podľa ďalšej legendy sa Patrick dostal do konfliktu z druidmi na Tare a to tak, že zapálil vatru na inom vrchu – Hill of Slane pričom prvá vatra musela horieť na Tare pretože to bola tradícia veľkonočných osláv v tom čase. Bolo to považované za priamy útok na pohanské náboženstvo, ktoré vtedy v Írsku prevládalo.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Hill of Tara

Kostolík na Tare, ktorý dnes slúžila ako informačné centrum.

A ak je niekto z vás fanúšikom knihy a filmu Odviate vetrom (Gone With The Wind – link na trailer tu) tak ako ja (obrovský fanúšik) môžno si pamätáte, že aj tam je Tara. Tara v knihe je obrovská bavlníková plantáž na ktorej býva Scarlett O´Hara. Gerald O´Hara, otec Scarlett, je pôvodom ír a po tom ako priplával do Ameriky a mal šťastie v hre kde vyhral bavlníkovú plantáž rozhodol sa ju nazvať Tara práve po tejto pôvodnej Tare – mieste kráľov.  Trevor, náš sprievodca na tomto výlete, nám opisoval ako si niektorí ľudia myslia, že Tara bude vyzerať nejako tak ako bola opisovaná v knihe Odviate vetrom a potom sú tak trošku sklamaní. Takže aby ste neboli sklamaní táto Tara vyzerá celkom inak :), ale zato je tu prepojenie a nie je to náhoda, že Tara v knihe sa nazýva práve Tarou.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Hill of Tara

Socha sv. Patricka predtým ako prídete na Taru.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Hill of Tara

Ak by ste chceli ísť na podobné výlety je treba si ich zabookovať dopredu. V hosteloch (a určite aj hoteloch) nájdete mnoho rôznych letákov z informáciami o výletoch po celom Írsku. Ak však plánujete stráviť len niekoľko dní v Írsku určite odporúčam pozrieť si miesta, ktoré by ste chceli navštíviť ešte pred odletom a poprípade si ich už aj zarezervovať, pretože inak môžu byť samozrejme vypredané. My sme za tento výlet zaplatili 36 euro a bookovali sme ho cez Love Ireland. com (link tu).

Náš sprievodca Trevor bol strašne super a poskytol nám veľa zaujímavých informácií a zároveň bol aj vtipný takže ja som si to celé veľmi užila a nakonci som mu nechala aj nejaké sprepitné. Trevor si robí štatistiku o tom odkiaľ ste, v našom autobuse bolo 14 rôznych národností čo sa celkom približovalo Trevorovmu osobnému rekorku tuším 18 národností počas jedného výletu.  Trevor sa nám na konci výletu dokonca pozdravil po slovensky. Taktiež povedal, krátky príbeh ako robil sprievodcu našim futbalistom.

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko - Hill of Tara

Obchodík so suvenírmi pri Hill of Tara

Ktoré s týchto troch miest sa vám páčia najviac? Kam by ste sa šli pozrieť vy?

Sending love and kisses xx

Yours Lucia

Ireland - Howth, Newgrange and Tara - Irsko

Ahaaaa tuleneeeeeeeeeeeeee

Pridávam aj bonusovú fotku. Takto som zareagovala keď som zbadala tulene a hneď som ich utekala odfotiť a natočiť.

Zdroj informácii: Love Ireland, moje vlatné poznámky a moja pamäť :).

S É R I A článkov o ÍRSKU:
Ireland part I. – Dublin – Trinity College, Temple Bar and More

Ireland part II. – Howth, Newgrange and Tara

Ireland part III. – Beyonce Concert & Malahide + VIDEO

    Zanechať odpoveď

    nineteen − 14 =