0
Cestovanie Taliansko

Čo sa nám (ne)páči na Sicílii

11. júla 2019
Naša svadobná cesta na Sicílii

Ahojte drahúšikovia,

práve sme na našej svadobnej ceste. Na IG storkách som vám dala hlasovať či ideme na Santorini alebo Sicíliu a až 77% tipovalo Santoríni. No ani tí sa veľmi nemýlili, pretože pôvodne sme plánovali svadobnú cestu na Santoríni ale o tom vám napíšem neskôr. Teraz po pár dňoch, čo sme tu sme vám chceli povedať, čo sa nám na Sicílii páči a čo zas nie. Sme tu zatiaľ krátko no pár vecí nás priam šokovalo, takže poďme na naše prvé dojmy.

Sicília, pláž a obrúčky

Čo sa nám na Sicílii páči?

1. Počasie

Je začiatok júla a počasie je tu bombové. Cez deň ideálne teploty na pláž a kúpanie a v noci je stále príjemne teplúčko na sedenie na teraske pri studenom drinku. Presne tak ako to mám ja najradšej, keďže zbožňujem teplé večery, ktorých je na Orave naozaj málo. Aj predpoveď na najbližšie dni je krásne stabilná a ukazuje teploty cez 30 a slniečko bez akýkoľvek obláčikov.

Sicílska pláž pri meste Catania

2. More a piesočnaté pláže

Ja osobne mám veľmi rada pláže a more v Taliansku. Viackrát som počula, že “veď je špinavé” ale ja som zatiaľ takúto skúsenosť nikdy nemala. Práve naopak, vstup do mora je príjemný vďaka piesku a tomu, že častokrát je vstup veľmi postupný. Momentálne sa nachádzame v Catanii a more mi je ešte aj pri bójach pod prsia.

Lido Azzuro, Catania pláž

Mne osobne to veľmi vyhovuje lebo na kamienkových plážach mávam problém so vstupom do mora. Voda je okrem toho krásne vyhriata. Vidím do vody a mám vyššiu pravdepodobnosť vidieť či mám pod nohami niečo, na čo nechcem stúpiť. Piesok je krásny biely. Za mňa určite áno. A ak máte deti tak to talianské pláže sú ideál.

Catania, pláž na ostrove Sicília, Taliansko - biely piesok a priezračné more

3. Historické centrum

Catania je druhé najväčšie mesto Sicílie hneď po Palerme. Je dokonca ešte o čosi viac priemyselná, čo je vidieť. No na druhú stranu tu samozrejme nájdete, krásne stavby a pozostatky histórie. Centrum je skutočne veľmi pekné a ulice či uličky sú dlhánske. Čakajú na preskúmanie a obdiv.

Historické centrum - Catania, Sicília

V centre mesta nájdete aj rôzne obchody, či už pre nás známych alebo neznámych značiek. Mixuje sa tu pekne staré s novým. My sme zatiaľ centrum len párkrát obehli a neviem či úplne stihneme prejsť všetko čo Catania ponúka. Inak ak vás Sicília zaujala, môžete si tu kúpiť dom za 1€. Áno je to fakt pravda ale je jasné, že aj to má svoje podmienky. 🙂

Catamia - Sicília, historické centrum

Čo sa nám na Sicílii nepáči?

1. Odpadky po uliciach a dokonca aj na pláži

Hordy a hordy odpadkov sú kadetade. Či už v bočných uličkách alebo v piesku cestou na pláž k moru. Toto nás šokovalo asi najviac napriek tomu, že som už viackrát počula, že Taliansko má problém s odpadom. So smeťami sa spája aj zápach a pre mňa akokeby dehonestácia tých krásnych budov, ktoré sú v okolí.

Odpadky a smeti cestou na pláž na Sicílii v meste Catania

Na druhú stranu sme videli aj veľmi malé množstvo košov. Neviem presne čím je to zapríčinené, myslím, že to vyplýva z histórie ostrova, veď len pár desiatok rokov dozadu tu vládla mafia. Naša cesta k pláži vyzerá ako keby ste šli skvotmi, uličkami v ktorých práve skončila vojna alebo proste čistým smetiskom.

Smeti a odpadky po ceste na pláž na Sicílii v meste Catania

Aj niektoré miesta ako mini park sú zahádzané smeťami. A to nie len takými, že papiere od jedla ale kočíky, topánky, prepravky pre domáce zvieratkách, pneumatiky či platne alebo video kazety. Veľmi čudná zmes rôznych smetí. Nedávnu históriu teda v Catanii cítiť veľmi výrazne. Cez týždeň sme si ale všimli, že chodia a mesto sa snažia čistiť, no niekde sú proste skládky aj napriek tomu, že cez týždeň upratujú.

Smeti a odpad na pláži v meste Catania na Sicílii

Pláž v Catanii, ostrov Sicília, Taliansko

2. Sicílski šoféri

V Taliansku sme boli niekoľkokrát ale myslím, že Sicílski šoféri sú zatiaľ tí najhorší. Vo Florencii to tiež nebolo med lízať ale to ešte akosi tak dávalo logiku v tej štvrprúdovke a v meste, kde sa všetci náhlili. No tu aj v malých uličkách či na prechode idú šoféri ako blázni a mám pocit, že trúbia trikrát toľko!

Špinavé autá v Catanii na Sicílii, Taliansko

Čím dlhšie tu sme tým viac viac ignoruje trúbenie, čiže už len čakám na deň, kedy na mňa fakt niekto zatrúby aby som sa uhla a ja ani nebudem vedieť, že na mňa trúbil. A myslím, že príde čoskoro.

Na ceste nikde nikoho, na ulici nikde nikoho ale trúbi sa stále. Na prechode vám zastavia len v prípade, že sa im už idete hodiť do cesty a hypnotizujete ich pohľadom 5 minút. Zatiaľ čo jedno auto vám zastane z pruhu vedľa si pekne cez prechod prechodcov pokračujú ďalej. No a čo, že sú tam práve chodci.

Cesta na pláž v Catanii vedie popri krásny palmách a rušných cestách

Cesta na pláž vedie popri krásny palmách a rušných cestách

Čo sme zatiaľ pozorovali nepustia ani sanitku a to sme ich za pomerne krátky čas videli hneď niekoľko. V pruhu pre jedného idú dve autá + skúter či motorka. Ak je takýto pruh plný nemajú problém ísť po chodníku a opäť radi trúbia na chodcov, ktorí po tomto chodníku práve idú.

Krásne kvety v Catanii, Sicília, Taliansko

Dve tváre Sicílie. Krásna príroda a odpadky. Pod týmito kvetmi prespáva bezdomovecký psík…

Krásne kvety a útočisko bezdomoveckého psíka v Catanii

Kontrasty na Sicílii. Krásna príroda a odpadky. Tu prespáva jeden psík a práve v tejto oblasti bol prednedávnom požiar.

Asi tak 50% aút vyzerá, že už ani nie sú pojazdné.špinavé obité, nemajú svetlá, majú poškrabané a pokryvené dvere. Dnes sme dokonca videli ako sedelo asi tak 1 ročné dieťa (predpokladám) s rodičmi na skútri. Čo ma tiež dosť šokovalo, keďže máme synovca približne v rovnakom veku a toto si proste neviem predstaviť. Na druhú stranu domáci sa skutočne pomerne ľahko vyhýbajú autám či skútrom a pomaly sa tejto zručnosti priúčame aj my.

3. Prístup/atmosféra voči (netalianským) turistom

Zatiaľ sme nestihli veľmi pobehať po reštikách či kaviarňach, no atmosféru, ktorú cítime voči nám/turistom (možno turistom z iných krajín ako je Taliansko?) nie je zrovna brutálne prívetivá. Zatiaľ sme boli v jeden reštike a nedostali sme ani len jedálny lístok (za približne 15 minút).

Carbonara, jedlo v Catanii na Sicílii

Carbonara – súkromná pláž a reštika Lido Azzuro

V reštike boli dva väčšie obsadené stoly a potom jeden stôl, kde práve chceli zaplatiť (čo tiež trvalo večnosť). Po reštike pobehovali aspoň traja čašníci. Na nás sa ani nepozreli aj keď sme sa pokúšali o očný kontakt. Venovali sa radšej tým dvom stolom, kde je pravda, že bolo viac ľudí, no zároveň to boli Taliani. Tieto stoly boli priam obletované.

Catania mestská pláž na Sicílii

Za ten čas čo im odniesli taniere, doniesli ďalšie poháre vína a neviem, čo všetko sme si mohli aspoň vybrať, keby nám doniesli nejaký ten jedálny lístok. Uznávam, že gastronómii a “rajónom” úplne nerozumiem ale tú ignoráciu naším smerom bolo cítiť. Tak sme sa posunuli o reštiku ďalej do Lido Azzuro, kde boli oveľa ochotnejší a ústretovejší. Tu sa už snažili aj keď nerozprávali po anglicky, chceli nám vyhovieť.

Catania, mestská pláž s výhľadom na Etnu na Sicílii

Opäť si myslím, že toto je vplyvom histórie a toho, že sa v podstate toho, že ľudia na Sicílii sa starajú najviac o seba. Myslím, že turizmus tu ešte nie je celkom rozvinutý a má sa v čom zlepšovať. No dodám aj to, že ako sme tu viac a viac dní, časom sa viete trošku dosť cez tú ich tvrdšiu škrupinku. Celkovo si ale myslím, že Sicília sa ešte nespamätala z 80. a 90. rokov.

Relax pri knihe na pláži na Siciílii - I owe you one od Sophie Kinsella

Taktiež si myslím, že je to iné napríklad v Taormíne, kde sme mali pôvodne stráviť celú svadobnú cestu. Tipujem, že sú časti ostrova, ktoré sú viac “pripravené” na tursitov v porovnaní s týmito väčšími ako Palermo či Catania. Tu majú dosť problémov, ktoré potrebujú riešiť a tak turizmu nie je venovaná taká námaha. No majú nadelených mnoho krásnych pláží a iných prírodných krás a zaujímavostí. Verím, že o pár rokov to tu bude celkom iné. 🙂

Catania, Sicília, naša svadobná cesta

To je od nás zatiaľ všetko, pozdravuje z našej svadobnej cesty. Píšem my lebo Robo sa so mnou presne zhodol na všetkých bodoch. Aj keď konkrétnejšie by vám ich možno opísal trošku inak. 🙂 Inak ak sa čokoľvek z týchto vecí vyššie zmení, napíšem vám sem aj update.

Za mňa je Sicília taký neokresaný diamant a na svadobnú cestu by som skôr odporúčala Sardíniu. Ale ak máte radi Johna Legenda, nájdete ho vystupovať na pódiu na Sicílii, konkrétne v amfiteátri v Taromíne 25.7.2019. Škoda, že tu vtedy už nebudeme. 🙂

A ešte aby som nezabudla pridávam pár zaujímavých článkov:

A čo vy? Boli ste niekedy na Sicílii? Ako ste vnímali jej atmosféru? Čo sa vám páčilo najviac a čo najmenej? Dajte mi vedieť dolu do komentárov. 🙂

 

LuciasBlog - podpis

 

    Zanechať odpoveď

    20 + 9 =