0
Lifestyle Mama blog Móda Outfity

Telo po pôrode, čo čakať?

29. júna 2022
Mama s dcérou na záhrade

Je to rok od pôrodu mojej dcérky Valentínky a takáto je realita môjho popôrodného tela, ktoré sa ešte stále zotavuje a každým týždňom mení. Po pôrode som sa pridala na FB do pár skupín súvisiacich s pôrodom, popôrodnom období a bábätkami.

V jednej z nich sa pravidelne opakuje otázka “som xy dní/týždňov po pôrode a stále vyzerám ako v 5 mesiaci”. V podstate aj mňa po pôrode zaujímalo kedy to zvyškové bruško naberie aké také kontúry, takže som pravidelne čítala odpovede iných žien.

Popôrodné telo - rok po pôrode

Párkrát som začula od rôznych kamarátok-mamičiek, že tak ako tehotenstvo trvá 9 mesiacov, tak aj samotné vrátenie sa späť do pôvodného “tela” trvá približne podobný čas. Musím uznať, že u mňa to skutočne trvalo cca 9 mesiacov.

Napriek tomu, že Valentínka v máji oslávila svoj prvý rôčik, ešte stále nie som na pôvodnej váhe, aj keď už je to len kúsoček. Avšak to ako telo vyzerá a ako sa v ňom cítite nesúvisí len s váhou.

Predsa len moja váha je celkom fajn, avšak je presne vidieť, že ten zvyšný tuk sa drží práve na brušku a bokoch. Niečo je ešte aj na rukách a prsiach. Myslím, že moje nohy sú na tom asi najlepšie, keďže som stále v pohybe. 😀

Materská móda - telo po pôrode

Čo ma prekvapilo po pôrode?

Čo sa týka šestonedelia bola som relatívne dobre pripravená. V skutočnosti ma najviac prekvapil čas po šestonedelí a obrovská bolesť chrbta aj brušnej steny. Tá mi zostala ešte niekoľko mesiacov po pôrode.

Bolesť chrbta súvisela priamo s bruškom a jeho oslabeným svalstvom. To mi spôsobovalo podobné, ak nie horšie bolesti ako v tehotenstve. Musím uznať, že toto ma veľmi prekvapilo, keďže to skutočne pretrvávalo cca tých 9 mesiacov. Ešte aj teraz niekedy cítim preťaženie stredu tela. Zároveň sa na nič podobné maminky v mojom okolí nesťažovali, takže som sa cítila v tom trošku osamelá. Hlavne keď som sa niekomu posťažovala respektíve som skôr opísala svoj problém, okolie sa tvárilo dosť nechápavo.

Mama a dcéra - Mini me

No keď som pátrala (a aj sama uvažovala) dlhšie, zistila som, že je to pomerne časté. Samozrejme záleží od viacerých faktorov, aj od formy v akej ste boli pred pôrodom.

Niekto, kto pravidelne športoval sa určite zotaví rýchlejšie. Ďalším faktorom sú hormóny, relaxín pôsobil na vaše telo niekoľko mesiacov a uvoľnoval svalstvo v celom tele. Aj preto chvíľku potrvá kým zas spevnie.

Bonprix - materská móda

Kedy konečne spľasne to tehotenské bruško?

Treba si uvedomiť, že málokomu zmizne brucho pár dní po pôrode. V skutočnosti to môže trvať celé týždne. (Poznámky tipu “či je tam už druhé” treba silno ignorovať a opravovať.) Určite tomu dajte niekoľko mesiacov, nie dní. Netlačte na seba, vplyv na to majú rôzne faktory od genetiky, cez vašu kondičku až po spôsob akým ste rodili. Ja osobne som čakala, že bude stačiť pár týždňov (až mesiacov, predstavovala som si tak cca 3).

V skutočnosti to trvalo skutočne do toho cca 9. mesiaca po pôrode a ešte aj teraz mám malý “mommy pouch” (a zatiaľ sa ho nehodlám zbavovať) ako to nazvala Beyoncé v rozhovore pre Vogue. Taktiež s ňou súhlasím, že keď na to príde a skutočne sa toho bruška budem chcieť zbaviť, pustím sa do práce a poriadneho cvičenia.

A keď sme už pri cvičení s mojou obľúbenou powerjógou som začala tesne pred dcérkiným prvým rokom. Pôvodne som zvažovala začať po pol roku, no bolo to na mňa príliš skoro.

Dymovo zelené materské šaty vhodné aj pre dojčiace matky

Za prvé, som od nej nechcela odchádzať a za druhé mala som pocit, že ani fyzicky by som na hodinách nestíhala. Chcela som sa vrátiť na cvičenie, kde som chodila ešte pred koronou. Zároveň som bola veľmi príjemne prekvapená keď som po tých 11 mesiacoch nemala takmer žiadnu svalovicu. Teda cítila som pár častí tela a myslím, že to boli presne tie partie, ktoré cvičenie potrebovali ako soľ.

Na hodinách krásne vládzem ale dávam si pozor na cvičenie priamych brušných svalov, tak ako mi bolo odporúčané od mojej precvičovateľky. Tá odporúča opatrne s bruškom približne prvé 3 roky po pôrode. Považujem to za správne, už len podľa toho ako sa ja sama cítim.

Základom, je hneď svaly nepreťažiť. V tomto čase nie je priestor na hrdinstvo. Radšej odcvičte tak aby to skutočne bolo pre vaše zdravie a nie aby ste si vycvičili diastázu.

Kočíkovanie a štýlový mamičkovský outfit

Oblečenie po pôrode

Môj “mommy pouch” niekedy skrývam pod voľnejším oblečením, no inokedy ho vystavím kľudne aj v obtiahnutých šatách. Ešte stále som verná materskej móde z Bonprix.

Aj tieto dymovo zelené materské šaty v zavinovacom štýle sú práve z tohto e-shopu. Mám ich vo veľkosti 36/38, látka je veľmi príjemná a jemná. Sú to tehotenské šaty vhodné aj na dojčenie. Prekvapivo ma na nich najviac oslovila farba. Je to síce zelená, čo nie je moja naj farba, no vo veľmi nezvyčajnom odtieni. Momentálne sú vypredané, keď ich naskladnia pridám vám presný odkaz. 🙂

Letný mama outfit - kočíkovanie

Pomaličky sa snažím striedať materské oblečenie, ktoré je vhodné aj na kojenie s klasickou, bežnou módou z môjho predpôrodného šatníka. Dokonca som už vytiahla niekoľko obtiahnutých kúskov z predminulého leta. Z toho, že mi z nich niekedy vytŕča moja `*FUPA si nič nerobím. Teda poviem to skôr takto, kto by nechcel mať sixpack hneď po pôrode? To však nemá veľa s realitou a je to ideál, na ktorý môžem postupne cieliť.

Môj outfit:

  • šaty – Bonprix.sk (podobné materské šaty na dojčenie)
  • kabelka – GlashGirl.sk
  • šľapky – asi GreenAppleShop.sk
  • okuliare – Gate
  • čelenka – DM drogéria

Po pôrode hneď k fyzioterapeutovi

Niečo o čom sa veľmi málo hovorí a hlavne sa málo odporúča, je návšteva fyzioterapeuta po pôrode. Tipujem, že na 99% vám váš gynekológ nedal tip objednať sa k fyzioterapeutovi.

Ja ľutujem, že som k fyzioterapeutke nešla ešte v tehotenstve aj keď som si na to párkrát spomenula, no bola korona a priznávam radšej som sa preto, čo najviac držala doma. Ak by som ale šla viem, že by mi pomohla zatejpovať bruško aby ma tak neboleli kríže a možno by prihodila aj pár cvikov.

Mama na prechádzke s kočíkom Elodie Details - Petite Botanic

Navštíviť fyzioterapeuta je podľa mňa dôležité aj kvôli rozostupu brušných svalov/diastáze (tej som sa obávala aj kvôli bolestiam brušnej steny a krížov), inkontinencii či oslabenému panvovému dnu. S týmto všetkým vám vie fyzioterapeut pomôcť.

Ak sa vám podarí nájsť prípadne rovno fyzioterapeutku – špecialistku na ženy, tehotné a ženy po pôrode, máte to vyhraté. Teda môže vám to veľmi uľahčiť popôrodné obdobie. 🙂

Materská dovolenka - tipy na outfity pre nové mamičky

Zmien po pôrode je mnoho, a v podstate sa to tak isto ako vaše čerstvé bábätko, stále mení. V šestonedelí vás čaká popôrodné krvácanie a hojenie, taktiež obrovitánske prsia (to sa tiež upravuje postupne niekoľko mesiacov v závislosti od toho či a koľko kojíte), opuchnuté nohy, vypadávanie vlasov.

V podstate každý mesiac niečo nové. 😀 Takže budete sledovať nielen drobca ale aj novú zmenu vášho tela, hojenie a postupné vracanie sa k sebe samej. 🙂

Mne sa páčil článok s názvom Týchto 9 zmien na tele môžete očakávať po pôrode. Nie všetkými som si prešla ale presne to je to, čím sme každá unikátna. No príde mi veľmi výstižný a tipujem, že aspoň s polovicou zmien po pôrode sa každá z nových mamičiek stotožní.

Čo prekvapilo po pôrode najviac vás?

Napíšte mi dolu do komentáru, čo prekvapilo po pôrode vás? Mali ste tiež problém s brušnými svalmi či spľasnutím bruška? Ako ste sa cítili fyzicky aj psychicky po pôrode?

*FUPA znamená – Fat Pubic Area v podstate túčik na spodku bruška pod pupkom

Podpis Lucia
Materská móda - mama a dcéra
Mama na materskej

Ďakujem Bonprix za spoluprácu na tomto článku.

    Zanechať odpoveď

    one × 5 =