0
Lifestyle Nezaradené Rôzne

5 výživových doplnkov, ktoré jem denne pre zdravie 1. časť

26. marca 2020
Výživové doplnky, vitamíny, maca,

Ahojte,

už dlhšie som sa chystala spísať tu na blog moje výživové doplnky a vitamíny, ktoré som posledných pár mesiacov užívala pravidelne. Keďže nám okrem klasickej chrípky pribudol aj koronavírus, myslím, že zdravie a imunita je teraz pre všetkých ešte o to viac podstatnejšia.

Samozrejme toto sú len moje tipy a prispôsobila som ich aj mojej vlastnej situácii ale verím, že možno objavíte niečo nové o čom ste buď zatiaľ nepočuli alebo niečo, čo potrebujete len ste nevedeli, že to potrebujete. 🙂

Zatiaľ mám v pláne napísať asi 3 články na túto tému aby toho nebolo veľa naraz. Mnohé doplnky som pridávala postupne po pár mesiacoch a najmä po tehotenstve.

No a ešte na základe jednej knižky budem trošku upravovať, respektíve dopĺňať ďalšie doplnky stravy ale to je z veľmi špecifických dôvodov, tak o tom si možno povieme niekedy v budúcnosti lebo ešte ja sama to musím poriadne doštudovať.

*Podotýkam, že nie som žiadny lekár ani výživový poradca, toto sú len moje osobné tipy.

1. Aloe vera šťava

Aloe vera šťavu som objednávala pred tým ako sa k nám koronavírus dostal. Keďže má detoxikačné, antibakteriálne a antivirálne účinky som o to radšej, že sme ho už mali doma.

Priznám sa, že ju neužívame až tak podstivo, ako by sme mali, čiže 3 x do dňa 30 ml ale snažíme sa dať si aleo vera štavu minimálne 1 x do dňa. Je dôležité ju užívať 1 hodinu pred jedlom a myslím, že tam je kameň úrazu. 😀

Vždy keď prídem do kuchyne už som hladná alebo som po jedle takže zvyčajne to stihnemm ráno prípadne ešte pred obedom. Keď som manželovi povedala o účinkoch rozhodol sa, že sa pridá do partie a tak užívame aloe vera šťavu obaja.

Oslovilo ho, že podporuje obranyschopnosť a imunitu. Taktiež pomáha pri trávení a môže znižovať únavu a vyčerpanie. Pozitívne pôsobí aj na pokožku, metabolizmus inzulínu a optimalizuje hladinu cukru v krvi.

Maca - výživový doplnok stravy

2. Maca

O maci som počula prvýkrát asi tak 4 roky dozadu. Pred tým, som o ničom takom nemala ani len tušenia. Zaujala ma hlavne, čo sa týka jej účinkov na balans a vyrovnávanie hormónov.

Preto som približne 2 roky dozadu skúšala maca prášok, ktorý sa mixoval s vodou. Teraz mám tabletky a je to praktickejšie. Vďaka tomu ju užívam pravidelnejšie a nezabúdam na ňu až tak ako pred tým. Pár jej účinkov vám vymenujem, zvyšok si prečítajte v nejakom článku venovanom konkrétne maci. 🙂

Maca a pár jej účinkov:

  • posilňuje organizmus a zmierňuje únavu
  • podporuje nárast fyzickej a psychickej odolnosti, tiež prispiveva k rastu svalovej hmoty
  • pomáha udržaniu rovnováhy v organizme, reguluje hormóny a enzýmy
  • pôsobí na reprodukčné orgány

3. Probiotiká

Probiotiká som pridala k mojim pravidelným doplnkom stravy cca pred dvoma rokmi. Hlavne po tom, čo som mala problémy s trávením a vtedy som upravila aj stravu. Písala som vám o tom viac v tomto článku.

Myslím, že výhody probiotík si už ani nemusíme písať. Samozrejme by sa mali papať ak máte antibiotiká, no keďže balans v črevách je dôležitý stále, je fajn ich užívať aj počas bežných dní. Skúšam rôzne značky, momentálne som dojedla probiotiká Probiodom od značky Kompava.

Ja osobne pociťujem rozdiel keď ich jem pravidelne a v dávkach ako sa má. Najmä v obdobiach kedy nejem až tak zdravo, vtedy mám pocit, že sú ešte dôležitejšie. Ak sa napríklad po nejakom jedle vyložene cítim zle skúsim, to zlepšiť vylepšiť vitamínom U ten mám doma tiež od značky Kompava.

Teraz sa asi veľmi čudujete, ja som tiež o žiadnom vitamíne U nepočula do minulého roku. Je to prírodný extrakt z kapusty a fakt skvelý trik ak sa necítite po nejakom jedle dobre, čo a týka trávenia. Môže sa jesť denne (1-2 kps), no ja ho zatiaľ užívam skôr ako prvú pomoc.

Denný rituál užívania doplnkov stravy a vitamínov

4. Magnézium

Magnézium považujem za takú klasiku, s manželom ho užívame pomerne pravidelne. Posledných pár mesiacov ešte o čosi pravidelnejšie. Opäť aj v tomto prípade skúšam rôzne značky, takže zatiaľ nemám niečo konkrétne, čo by som vám odporúčila.

Horčík je skvelý čo sa týka metabolizmu energie, činnosti srdca, svalov, nervovej sústavy. Má pozitívny vplyv aj na zubnú sklovinu (čo teraz tiež potrebujem, o tom bude ďalší článok).

5. Železo

Železo mi chýba často a tak ho musím pravidelne dopĺňať práve cez výživové doplnky stravy. V tomto prípade odporúčam postupovať podľa vašich výsledkov krvných testov.

Ak s hladinou železa v krvi nemáte žiadne problémy predpokladám, že nie je nutné ho dopĺňať cez akékoľvek doplnky stravy. No ak trpíte chudokrvnosťou ako ja určite je dôležité ho doplniť a to hlavne ak sa chystáte otehotnieť, pretože v tehotenstve ho budete potrebovať aj pre bábätko.

BONUS: Juška alebo kapustová voda

Kapustovú vodu som si obľúbila odkedy som bola na brigáde v Stupave počas dní zela. Keď sa dá v obchode si ju kúpim a popíjam si ju. Opäť, skvelé pre črevnú flóru, niečo ako vyššie spomínaný vitamín U. Ak vás teda nikdy nenapadlo si takto dať pol deci jušky, vyskúšajte. Mne veľmi chutí. 🙂

Podpis Lucia

Za  pár vyššie spomínaných produktov ďakujem e-shopu so zdravou stravou a doplnkami – PanKukucka.sk.

    Zanechať odpoveď

    2 × four =