0
Kozmetika Rôzne

Zdravé zuby – 8 produktov, ktoré musíte mať

28. marca 2020
Dentálna hygiena - starostlivosť o zuby

Ahojte,

pár týždňou dozadu som vám pýtala na InstaStories, či by ste chceli článok na tému starostlivosti o zuby, teda konkrétne, čo som (konečne) zlepšila ja a prečo. A tak je článok tu.

Čo sa týka zubov, mám celkom dobrú genetickú výbavu. Nemala som s nimi žiadne problémy až do čias strednej školy. Tak sa to narušilo hneď tým, že som sa 2 roky nevedela dostať na preventívnu prehliadku, keďže ma zubári neustále prekladali.

Raz to bolo choroba, ďalšíkrát dovolenka a takto sa to točilo dlhú dobu. Na (akékoľvek) preventívne prehliadky chodím pravidelne, považujem to za veľmi dôležité.

No keď som sa konečne dostala k zubárovi, našiel mi 4 kazy naraz. Potom to bolo opäť lepšie, až kým som nemala jeden medzizubný kaz, ktorý moja zubárka nevedela identifikovať asi tak 2 týždne.

No a teraz naposledy ma opäť vystrašil môj zubár možnými medzizubnými kazmi a tak som začala byť na seba definitívne prísnejšia.

Čo všetko používam pri zubnej hygiene?

Elmex Caries Protection zubná pasta

Okrem zubnej pasty Elmex mám aj pár iných obľúbencov, no momentálne sa potrebujem zamerať na odstránenie začínajúcich kazov, takže Elmex s aminoflouridom vyhráva. Pastu dopĺňam spolu s Elmex gelée ale o tom vám napíšem nižšie.

Moje ďalšie obľúbené pasty, konkrétne na biele zuby sú Medi Blanc (Whitining Aloe Vera alebo Whitining), Eco denta s čiernym uhlím (tá je dokonca vegánska).

Čoskoro sa chystám vyskúšať prírodnú zubnú pastu od doTERRA – On Guard Natural Whitening Toothpaste. Doma mám už dlhšiu dobu odložených pár vzoriek, to je tip, pre tých, ktorí majú záujem o prírodné zubné pasty.

Ďalší tip na prírodnú pastu je Diamond pasta od Energy. Táto pasta je bioinformačná a obsahuje minerály zo známeho termálu Podhájska.

Má pomerne nezvyčajnú (ale veľmi príjemnú) chuť, čo sa týka zubných pást pretože chutí škoricovo-citrónovo. Harmonizuje najmä energetickú dráhu obličiek, pečene, tenkého a hrubého čreva, troch žiaričov a žalúdka.

Curaprox jednozväzková kefka

Zuby si už dlhú dobu čistím práve kefkami Curaprox celkovo som s nimi spokojná.

Používam klasickú Curaproxku a priznám sa, že niekedy zabúdam, či používam Ultra Soft alebo Soft. Raz kúpim jednu, potom zas druhú verziu. Musím si na to dať väčší pozor. Inak páči sa mi, že sa v Curaproxe dajú recyklovať kefky, táto iniciatáva ma veľmi potešila.

Okrem klasickej kefky používam aj jednozväzkovú kefku a to hlavne na miesta kde sa klasická kefka nedostane, čiže z vnútra od jazyka a na zadné zúbky.

Zubná hygiena - starostlivosť o zuby a ústnu dutinu

Curaprox medzizubné kefky

S medzizubných kefiek som mala veľkú hrôzu, čo sa teda odzrkadľuje na tom, že sa mi hrozia medzizubné kazy. No minulý rok som si povedala, že ich musím používať pravidelne a nie len tak halabala.

Teraz používam konkrétne 3 veľkosti, keďže mám rôzne medzery medzi zubama. Po spomínanom medzizubnom kaze mi zostala obrovská medzera, takže tam používam zelenú medzizubnú kefku. To je jediné miesto kde sa zmestí.

Čo sa týka zvyšku medzizubných priestorov, na väčšinu používam červenú medzizubnú kefku (07) a na pár ďalších ružovú (08). Tieto mi odporučili na dentálnej hygiene.

Na začiatok som s tým mala problém, takže som ledva použila užšiu červenú 07, no zubárka ma upokojila, že to je normálne, keďže mám ďasná mierne zapálené a tým pádom aj opuchnuté (preto na začiatku taktiež krvácali). Po pár týždnoch to prešlo a s hravosťou som začala používať aj ružovú 08.

Ešte mám pre vás super tip ku Curapox kefkám, ktoré mi dali zubári. Jedným je ohnúť si mierne klasickú kefku Curaprox. Ak na ňu vyvinitete tlak pri štetinách trošku lepšie sa vám vytvaruje tak aby ľahšie vyčistila aj zuby v zadu.

Medzizubné kefky si tiež ohnite tak aby sa vám s nimi ľahšie manipulovalo. Drôtik, môžete ohýbať podľa potreby. Ak sa vám ale drôtik príliš pokrivý pri používaní, napr. tým, že ju budete tlačiť do užších medzizubných priestorov ako sa zmestí, nástavec vymeňte za nový aby ste sa neporanili.

Zubná niť

Momentálne používam zubnú niť Oral-B Essentialfloss. So zubnou niťou a medzizubnými kefkami to mám tak, že zvyčajne jedno z toho zanedbávam.

Teraz je na tom horšie zubná niť 😀 ale viem, že by som aj tú mala používať podstivo každý deň. Je dobré si ňou prejsť pekne okolo ďasna z každej strany lebo tam sa zas nedostane zubná a ani medzizubná kefka.

Tipy pre zdravie vašich zubov

Ústna voda Paradontax

Zatiaľ sme používali najmä Parodontax (momentálne Daily gum care), kvôli ďasnám a miernemu zápalu. Ten už je fuč ale zubná voda ešte ostala.

Nemám nejakú 100% obľúbenú značku čiže asi budeme trošku skúšať, čo sa nám páči najviac (prípadne, čo sa nám osvedčí na konkrétne ústne problémy).

Elmex gelée

Určite mnohí poznáte Elmex gelée (ak nie toto je must have, šup šup do lekárne, kde ho kúpite). Je skvelé pri boji s malými začínajúcimi kazmi, kombinujte ho pri používaní s klasickou kefkou, medzizubnou kefkou a jednozväzkovou kefkou aby sa dostalo všade.

Pozor, používa sa len 1krát týždenne. O žiadnej inej alternatíve k tomuto produktu neviem, tak prípadne ak poznáte ešte niečo podobné, napíšte mi dolu do komentára.

Curaprox škrabka na jazyk

Škrabku na jazyk tiež dosť zanedbávam, no patrí medzi moje top objavy, takže sa musím zlepšiť v jej používaní.

Pri čistení ústnej dutiny by sa nemalo zabúdať na jazyk, na ktorom sa tvorí povlak. Viem, že niekto si čistí jazyk s klasickou zubnou kefkou, no nie je to až tak efektívne. Je najlepšie mať na to priamo škrabku.

So škrabkou na jazyk mám aj jeden mini vtipný príbeh. Veľmi veľa rokov dozadu som ju dala manželovi (v čase keď sme spolu ešte len chodili a slávili sme Vianoce osobitne) pribalila k väčšiemu darčeku. Myslím, že to bolo oblečenie.

Poriadne som ju natlačila medzi oblečenie do darčekovej tašky. Keď si darček vybaľoval nevšimol si, že vypadla z oblečenia a našla ju na zemi moja (teraz už) švagriná.

Tá vedela, že je to škrabka na jazyk a myslela si, že ju dostala ona, keďže sa k nej nikto nehlásil. Keď som sa manžela pýtala, kde má tú škrabku tak ani len nevedel o čom horovím. 😀 No a nakoniec teda vysvitlo, že ju používa švagriná. 😀 Aspoň niekomu teda poslúžila.

LuciasBlog - podpis

Ako sa staráte o svoje zúbky a ústnu dutinu vy? Máte nejaké obľúbené produkty, ktoré by ste mi mohli odporučiť?

Ďakujem Notino za spoluprácu na tomto článku.

    Zanechať odpoveď

    17 − nine =