0
Lifestyle Rôzne Tipy & Triky

5 tipov ako ušetriť tieto Vianoce

15. novembra 2022
Ako ušetriť tieto Vianoce - 10 tipov na rok 2022

Blížia sa Vianoce a tento rok budú určite ešte o čosi finančne náročnejšie ako kedykoľvek predtým. Zvyšujúca sa inflácia, ceny energií a palív nám robia už teraz dosť veľký prievan v peňaženke. O to dôležitejšie je sa pripraviť na sviatky a čas pokoja už teraz. Vyskúšajte preto mojich 5 tipov ako tieto Vianoce ušetriť:

1. Pripravte si zoznam darčekov

Už teraz je ideálny čas začať rozmýšľať nad vianočnými darčekmi, ktoré chcete kúpiť (prípadne vyrobiť) svojim blízkym. Pripravte si zoznam s menami všetkých členov rodiny, ktorých chcete obdarovať.

Ja som tento rok začala využívať appku Trello, v ktorej sa dajú krásne vyklikávať checklisty. No postačia vám aj iPhonovské poznámky, kde je tiež táto funkcia, prípadne klasický diár a pero.

Ak využívate papier a pero, nechajte si pri každom mene viac miesta aby ste tam ľahko vpísali všetky svoje nápady na darčeky a darčeky, ktoré ste nakoniec kúpili. Obidvoje je dôležité.

Ako prvé si premyslite, čo by sa danému človeku hodilo, prípadne, čo dokonca spomínal počas konverzácie, že by potreboval. Toto všetko si zapíšte.

Keď príde čas na nákup, hoďte si svoje tipy na vianočné darčeky postupne do Googlu a zistite si ceny. Zvážte, ktoré darčeky sú pre vás cenovo dostupné. Potom ich už stačí len objednať, ideálne v čase nejakej zľavy (napríklad v jesennom výpredaji alebo v Black Friday). Ak kupujete viac darčekov pre jednu osobu ceny si zapíšte. Vyhnete sa tak prekročeniu limitu. Ten si stanovte hneď na začiatku.

PS: K budgetu si môžete dať aj určitý buffer, napríklad 5€ hore-dolu na jedného člena rodiny.

2. Stanovte si rozpočet na darčeky

Stanovte si rozpočet na darčeky, ktorý je pre vás priateľný. Tu sú 2 možnosti. Buď si ako prvé stanovíte celkový rozpočet a ten si prepočítate na jednotlivých členov rodiny alebo si stanovíte sumy na členov rodiny a to potom sčítate.

U nás to funguje v princípe tak, že čím bližší člen rodiny, tým vyššia suma. Taktiež to kombinujeme so Secret Santa 🎅🏻, o tom sa dozviete viac nižšie.

3. Začnite nakupovať vianočné darčeky skôr ako v decembri

S vianočnými nákupmi začnite skôr ako v decembri. Prečo? Je tu hneď niekoľko dôvodov:

  • vyhnete sa preplneným obchodom
  • zaručene viete, že vám stihne tovar z e-shopu doraziť, všetci vieme, aký s tým je problém v čase pred Vianocami
  • taktiež sa vám môže podariť využiť výpredaj
  • opadne z vás stres, ktorý vianočný čas a koniec roka prináša a budete sa môcť sústrediť na rodinu a uzatvorenie všetkých pracovných povinností pred sviatkami
  • darčeky si budete môcť kľudne zbaliť pred Vianocami
  • a zostane vám ešte kopa času na pečenie perníkov či vianočné dekorovanie

Nezabudnite si prejsť celý zoznam vianočných darčekov. Ak sa viaceré darčeky dajú kúpiť v jednom e-shope, kupujte ich vždy spolu aby ste ušetrili na doprave, ktorá je zvyčajne zadarmo pri drahších objednávkach.

4. Kúpte darček z druhej ruky alebo si sami privyrobte predajom nepotrebných vecí

Ak máte skutočne malý rozpočet, nákup z druhej ruky môže byť skvelým riešením. Napríklad kniha je pre takýto spôsob nákupu ideálna. Mnohí ľudia majú knihy po jednom prečítaní v úžasnom stave a predávajú ich za drobné v porovaní s pôvodnou cenou.

Na Vinted som ich našla hneď niekoľko a vyzerali v skvelom stave. Chcem ale dodať, že ja osobne by som obdarovanému povedala, že darček je z druhej ruky vysvetlila by som aj dôvod.

A keď už sme pri Vinted, nemusí to byť len miesto, kde kúpite. Ak máte nízky rozpočet, no byt je zaprataný vecami, ktoré už nepotrebujete, skúste niečo predať. Zarobené peňiažky použijete na vianočné darčeky pre rodinu. Ako sa hovorí: “Vaše smeti môžu byť niekoho iného pokladom.”

5. Secret Santa – jeden darček pre každého

Ako na to? Napíšte si mená členov rodiny na papieriky a hoďte ich do misky. Koho meno si vyberiete, tomu tieto Vianoce kúpite vianočný darček. Pod vianočným stromčekom 🎄 sa navzájom prekvapíte nielen darmi ale aj tým, kto koho obdaroval (ak to samozrejme budete chcieť prezradiť). V podstate potrebujete vybrať len jeden skvelý darček, pre jedného člena rodiny.

Secret Santa je zaručený spôsob ako znížiť vianočné nákupy na minimum. Výhodou je, že každý dostane darček a taktiež, že každý člen rodiny kúpi iba jeden darček. Nevýhodou tohto prístupu je, že sa na ňom musí zhodnúť celá rodina, čo môže byť náročné.

Taktiež je pri tomto spôsobe obdarovávania dôležité stanoviť si rozpočet a aby o tomto rozpočte vedel, každý člen rodiny. Aby sa náhodou nestalo, že vy kúpite darček za 100€ a dostanete darček za 5€. Ešte jednou nevýhodou býva ak máte v rodine nejakého člena, ktorému sa ťažko kupujú darčeky alebo on sám má problém kúpiť darček (zvyčajne je to tá istá osoba 😆). Vtedy sa môžete dostať do spomínanej finančne nevyrovnanej situácie.

Ak zvolíte formu obdarovania cez Secret Santa, môžete si dovoliť kúpiť oveľa drahší darček v porovnaní, keď kupujete darčeky celej rodine. Je to super hlavne vtedy ak niektorý z členov rodiny potrebuje alebo túži po elektronike, nábytku či novom telefóne a podobne. Zrazu máte z ropočtu 20€ na jednoho člena, dajme tomu 100€ pre Secret Santa.

V prípade, že by bolo príliš náročné sa zhodnúť všetkým členom na tejto forme obdarovania. Dá sa spojiť na darček iba pre toho, kto to najviac potrebuje. Napríklad ak potrebujú babka s dedkom nový gauč a nič iné im v podstate nechýba, prečo im kupovať ďalšiu hordu kozmetiky.

Bonus: Vyrobte vlastný darček, ušetrite papier použitý papier a hlavne nevyhadzujte papierové vianočné tašky

Ak ste zručný a kreatívny, vyrobte vlastnoručne darčeky pre svoju rodinu. Ja sa najbližšie chystám na výrobu vianočného venca. Vyrábať možete len tak doma po večeroch alebo sa prihláste na kreatívnu dielničku.

Ak nie ste až taký zručný skúste pripraviť napríklad album plný spoločných fotografií alebo poukážku (napríklad na umytie auta, riadu a podobne). Mnohých takéto darčeky potešia ešte viac ako bežná klasika.

Záver

Verím, že som vás inšpirovala a tento rok sa vám podarí, čo to ušetriť pri nákupe vianočných darčekov. A keby ste hľadali už aj konkrétne tipy na darčeky na mojom blogu nájdete hneď niekoľko príspevkov. Niektoré sú síce staršie, no možno rozvíria vašu kreativitu. 😉

PS: Ak vám napadajú ešte nejaké ďalšie skvelé tipy, napíšte mi ich dolu do komentárov, určite sa potiešia aj ďalší čitatelia. ☺️

Obrázky sú od Jill Wellington , PublicDomainPictureskarosieben  z Pixabay

    Zanechať odpoveď

    1 × 2 =