0
Cestovanie Lifestyle

Výstava Titanic

5. októbra 2015
Výstava Titanic Incheba Bratislava

Ahojte drahúšikovia,

keď som navštívila výstavu Titanic bola som skutočne unesená a dosvečia vám to aj všetci okolo mňa pretože som o nej nemohla prestať rozprávať. Výstavu som navštívila s mojou maminou a sestrou a všetkým sa nám veľmi páčila a zaujímavé je, že každá z nás si z nej odniesla niečo iné, podľa toho čo ktorú z  nás zaujalo najviac.

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Začiatok výstavy

Hneď pri vstupe na výstavu dostanete prístroj na ktorom si bude prehrávať nahrávky k jednotlivým čísielkám a veciam, ktoré sú tam vystavené. Okrem toho dostanete aj palubný lístok (Boarding pass na fotke) na ktorom bude meno vášho pasažiera a zopár informácii o ňom a jeho/jej osude. Na konci výstavy zistíte či váš pasažier prežil. Najskôr som vám chcela napísať či môj pasažier Edward Beane prežil alebo neprežil ale to by pokazilo zábavu ak by ste náhodou mali tú istú osobu a tak vám to teda neprezradím. V prvej miestnosti nájdete akýsi vstup do historického obdobia kedy bol Titanic postavený a kedy sa potopil. Keďže som obrovský fanúšik knihy a aj filmu Odviate vetrom alebo v angličtine Gone with the Wind musím tu spomenúť, že v roku 1901 sa narodil známy hollywoodsky herec Clark Gable. Bol to práve Clark, ktorý stvárnil postavu Rhetta Butlera vo filme Odviate vetrom (rok 1939) takže keď som ho tam uvidela bola som nadšená.

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Krátky film o vzniku “nepotopiteľného” Titanicu

Po úvode sa pokračuje ďalej do miestnosti kde uvidíte ako celá tá krásna loď vznikala a ako to celé prebiehalo. Po skončení filmu si môžete popozerať nákresy a rôzne časti lode a dočítate sa niečo aj o kapitánovi Edwardovi J. Smithovi. Mimochodom vidíte aj vy tú úžasnú podobu s hercom, ktorý ho hral v Titanicu (rok 1997).

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Zariadenie lode

Postupne sme sa presunuli k ukážkam, krásnych chodieb, fotkám čitárne, fajčiarne a iných spoločenských miestností ako aj rôznemu vybaveniu. Z legendárnych schodov sa veľa nezachovalo iba podstavček na ktorom stojí anjel so sviecou (úvodná fotka). Skvelé na tejto výstave je, že sa tu rozprávajú príbehy. Skutočné príbehy ľudí a ich osudy. Počas rôznych nahrávok, ktoré budete počúvať vás budú sprevádzať aj samotný pasažieri napríklad pasažier druhej triedy, ktorý bol učiteľ a vydal sa na cestu aby zabudol na smrť svojej ženy. Z jeho zápiskov a listov sa dozviete rôzne zaujímavé informácie o lodi a o tom ako sa na nej pasažierom cestovalo. Výstava je v podstate rozdelená do tried tak ako to bolo aj na lodi. Začína sa tou najluxusnejšou teda 1. triedou, ktorou cestavala najmä smotánka. Ďalej to pokračuje 2. triedov, ktorá bola na vtedajšie pomeri taktiež dosť luxusná a ako posledná 3. trieda. Na Titanicu bolo aj mnoho známych mien ako napríklad Guggenheim ale aj časť rodiny, ktorá založila Macy´s.

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Možno najdrahšie husle na svete

Mňa osobne zaujali hudobníci, ktorí hrali na Titanicu. Tak ako je to zobrazené vo filme Titanic (r. 1997, rok uvádzam lebo je niekoľko filmov o Titanicu ale tento je najznámejší a najúspešnejší – to som sa tiež dozvedela na výstave:)) oni skutočne hrali až do poslednej chvíle, pretože to bolo v tej chvíli jediné čo mohli pre ostatných pasažierov urobiť. Podľa mňa to bolo od nich veľmi šlachetné a myslím si, že ich to právom preslávilo. Na fotke vidíte ako vyzerali husle na, ktorých hrali. Tie pravé však boli vydražené za obrovskú sumu peňazí:).

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Slovák na Titanicu

Na Titanicu sa nachádzal aj Slovák Michel Navrátil. Na loď nastúpil spolu zo svojimi dvoma synmi Michelom a Edmondom. Nechcem prezrádzať veľa a tak vám len poviem, že keď nastúpili na loď Navrátil im povedal, že sa budú hrať malú hru a budú používať prezývky. Michelova prezývka bola Lolo a Edmondova Momon. Navrátil sa počas evakuácie nedostal do člnu ale podarilo sa mu zachrániť aspoň jeho dvoch malých synov. Michel a Edmond boli neskôr tak v šoku, že povedali ľuďom čo ich zachránili len prezývky – Lolo a Momon. Fotky týchto dvoch sirôt Titanicu obleteli späť a vďaka tomu sa obaja dostali domov. Príbeh je veľmi zaujímavý nechcela som preto prezradiť príliš veľa. Ak vás zaujal príbeh a na výstavu sa určite nechystáte tu a tu sa dočítate viac.

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Ľadovec priamo pred nami!

Atmosféra, ktorú vytvorili na výstave bola úchvatná a postupne keď sa už schyľovalo k nárazu a potopeniu lode bolo to očividné. Najviac z tejto časti sa mi páčil vstup. Najskôr je vidieť varovania až kým nie je “ľadovec priamo pred nami” a to už je neskoro. V tejto časti sú výpovede pracovníkov a video. Okrem toho je tam aj samotný ľadovec, ktorý je dokonca aj studený a ľadový:).

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Podmorské expedície

Ak vás zaujíma ako je možné, že toto všetko teraz o katastrofe na Titanicu vieme a ako je možné, že všetky tieto veci sú vlastnu tu na výstave aj na to dostanete odpoveď. Čo ma najviac uchvátilo bol fakt, že k Titanicu sa musia ponárať 12 až 15 hodín v úplnej tme a v špeciálnej maličkej ponorke. Opisujú tam aj techniky ako konzervujú rôzne predmety a podobne.

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Záver výstavy a zaujímavosti

Na konci nájdete ešte “kúsok paluby” Titanicu na ktorej si môžete urobiť fotku. Dočítate sa niečo o rôznych filmoch, ktoré boli o Titanicu natočené a podobne. Na úplny záver sa niečo dozviete ešte o iných slávnych lodiach a ak prejdete až do kaviarne dočítate sa ešte niekoľko zaujímavostí. Napíšem vám sem jednu, ktorá najviac zaujala mňa:

“10 rokov pred katastrofou Titanicu vznikol román, ktorý podrobne popisuje tragédiu Titanicu a jeho autor W. T. Stead na Titanicu následne aj zahynul.”

Táto zaujímavosť ma skutočne dostala a možno si o tom skúsim zistiť ešte viac.

Výstava Titanic Incheba Bratislava

Ak sa teda chystáte na výstavu určite si oblečte (hlavne obujte) niečo pohodlné pretože prejsť ju celú vám môže zabrať aj tri hodiny podľa toho ako veľmi si ju chcete užiť. Na výstave sa môže fotiť ale pozor ak budete mať ruksak je potrebné ho nechať v šatni. Kabelky sú bez problémov.

My sme si výstavu užili. Skutočne to bol super zážitok a neľutujem, že som išla. Cena lístkov je podľa mna primeraná. Ja ako študentka som platila 10 e dospelý myslím platia 14 e ale všetko si to ľahko nájdete na nete. Oficiálnu stránku nájdete tu a majú aj Facebook. Ak vás článok a výstava zaujala tak už len hor sa na skvelý zážitok:)

Napíšte mi do komentárov či sa vám výstava páčila ak ste boli alebo či sa chystáte ísť pozrieť?

Sending love and kisses xx

Yours Lucia

 

    Zanechať odpoveď

    20 − sixteen =