0
Írsko Lifestyle Rôzne

Mali by sme sa báť koronavírusu? Moja skúsenosť s prekonaním prasacej chrípky v Írsku

6. marca 2020
Írsko - Ring of Kerry

Tak a je to tu!

Síce tému, na ktorú sa napája tento príspevok som riešila s kamarátkou ešte pár dní dozadu, dnes je ešte viac aktuálna ako bola vtedy.

Pár dní dozadu som reagovala na tento status:

Koronavírus na Slovensku

Mala som prasaciu chrípku v Írsku, aké ponaučenie si z toho beriem počas šírenia koronavírusu?

Reagovala som hlavne na vetu: “Fakt ma udivuje, ako mnohi z nas beru na lahku vahu, ci sa nakazia.

Tu je celá moja odpoveď:

“Erička úplne súhlasím s tvojím statusom a názorom. Keď som bola v Írsku pred 10 rokmi bola tam prasacia chrípka. Po cca 2 mesiacoch ako som bola v Írsku sme išli na výlet do mesta Dingle. Ráno pred tým ako som vyrazila ma začalo pobolievať hrdlo, no ale necítila som sa najhoršie a bol čas odísť. Tak som šla.

Počasie bolo typicky Írske. Keď som sa vrátila bola som v podstate ok, hrdlo prešlo a ja som šla v pondelok do školy. Cez týždeň hlásili, že školy v Dingle zatvárajú lebo sú tam choré deti, ktoré majú swine flu (po našom prasaciu chrípku). Ešte aj keď som to počula, síce som už mala malý alarm v hlave, nič takého sa nedialo.

V piatok v škole som zrazu bola taká zničená a chorá, že ma musela vyzdvihnúť moja hosťovská mama zo školy. Bolo mi strašne zle, uzliny v krku ma tak boleli, že som radšej neprehĺtala. Nakoniec mi povedali, že mám swine flu ale že sa teda vyliečim a musela som byť doma v karanténe cca 1 týždeň (viac nebolo treba).

Síce choroba ako taká skutočne prešla po týždni, no odvtedy som bývala takmer každý piatok doma lebo ma bolelo hrdlo. Stačilo keď bolo trošku chladnejšie alebo keď som a trošku viac preťažila a choroba sa na mňa lepila. Trvalo to aj cez výšku. *V tom čase som si to vôbec nespájala s prekonaním tejto choroby, no na škole sa našiel učiteľ, ktorý viackrát poukázal na to, že veľa vymeškávam.

Tým chcem povedať, že nejde len o to, že človek sa nakazí a vylieči ale aj o to, že to môže mať trvalejšie následky na imunitu, na ktoré netreba zabúdať. Predpokladám, že nikto z nás si neplánuje, “No keď budem chorý…”

Skôr naopak, všetci riešia keď budem zdraví pôjdem tam a tam a urobím to a to. Nikto si do svojho života neplánuje chorobu. Preto samozrejme netreba panikáriť ale ak viem, že je také obdobie a verím, že to prejde tak trošku upraviť svoje rozhodnutia.”

A čo som ešte zabudla uviesť je, že na to aby niekde bola choroba nemusia byť potvrdené prípady ako vieme inkubačná doba je vo všeobecnosti niekoľko dní (či už je to prasacia chrípka alebo koronavírus).

Erika mi po napísaní komentára, dala tip, napísať vám o tom aj na blog a ja som s ňou súhlasila, preto tu je dnes tento článok. Áno viem, že ich je na internete na tému koronavírus aspoň milión. No toto je moja osobná skúsenosť na mojom osobnom blogu s niečo podobným.

Beaufort Bar - Guiness

Ide o to, že panika nie je riešenie, no zároveň, keď som aj ja čítala niektoré komentáre, mala som pocit, že ľudia sa zas raz musia cítiť nadradene. 

Všetkým nám je jasné, že úmrtnosť je pár percent a dokonca ešte záleží od veku nakazeného či sprievodných chorôb. Ide skôr o to koľko ľudí sa nakazí a bude musieť chorobu preokonávať s tým, že tiež nevedia ako to do budúcna ovplyvní ich imunitu.

Preto si myslím, že je dôležité nebrať to na ľahkú váhu. Hlavne ma zaskočil komentár na IG pod príspevkom @drews_beauty  (ktorú poznáte z blogu drewsbeauty.com) po tom, čo napísala, že ide do karantény, keďže sa vrátila z Milána, kde práve vypukol koronavírus. (Ešte pred tým chválim Drew za to, že to napísala a išla do karantény. Považujem to za zodpovedný prístup.)

Komentár bol v štýle, “Či sa teraz budú zatvárať letiská? Alebo vlaky a autobusy?…. A či teraz všetci zostaneme doma?”. Od vtedy prešlo pár dní a výsledok je taký, že koronavírus je aj u nás a u našich susedov.

Írsko - Ring of Kerry, ostrov Valentia

Verím, že sa budú robiť opatrenia, ktoré budú potrebné na zastavenie (ak nie aspoň zmiernenie) koronavírusu. Utrpí tým ekonomika a mnohé spoločnosti? Určite áno, vidíme to a deje sa to celé mesiace.

Koronavírus sa môže stať našou “bežnou chorobou” takou ako je chrípka, zatiaľ naň nemáme konkrétny liek aj keď sa zistilo, že fungujú liečivá, ktoré sú dostupné na trhu.

Prosím neberte na ľahkú váhu či sa nakazíte. Súsreďte sa na fakty. Ak sa nakazíte verte, že vyzdraviete. Paniku odložte bokom, no buďte opatrní. Posilňujte svoju imunitu ako len viete aby ste boli čo najodolnejší ale myslite na to, že ak neochoriete, môžete byť prenášačom choroby na svojich najbližších, ktorých určite nakaziť nechcete. Ak plánujete dovolenku/výlet/cestovanie, zvážte či je to nutné alebo to pár týždňov počká.

Len toľko som na zatiaľ chcela, držme si palce.

    Zanechať odpoveď

    three × 5 =